Liga studenţilor Români din Străinătate organizează anual o gală dedicată tinerilor români cu cele mai bune rezultate pe plan academic şi extracurricular de la universităţi de renume din ţară şi străinătate. Cea de-a VIII-a ediţie a Galei Studenţilor Români din Străinătate a avut loc în această lună.
Studenţii de aur ai Maramureşului
Pe lista finaliştilor au figurat şi doi Maramureşeni. Şandor Kruk (foto), doctorand în astrofizică la Universitatea Oxford din Anglia a reuşit să obţină pe parcursul anilor şcolari rezultate deosebite la o disciplină care nu se studiază decât opţional: astronomia. Şandor Kruk este cel care împreună cu profesorul său de fizică de la Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu” din Baia Mare, Lucian Stoian, a fondat cercul de astronomie din cadrul unităţii liceale. De-a lungul perioadei liceale a reprezentat România la olimpiade internaţionale, reuşind să aducă medalia de aur de la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Beijing (China). În palmaresul său mai figurează o menţiune la olimpiada organizată în Teheran, Iran, medalia de argint şi premiul pentru cel mai bun rezultat la proba observaţională la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Hangzhou, China. Şandor Kruk a finalizat facultatea în Londra ca şef de promoţie la materia studiată şi a decis să-şi continue studiile doctorale în cadrul bine-cunoscutului proiect Galaxy Zoo.

“Pasionat fiind de predat şi de a promova astronomia printre tineri, am iniţiat olimpiada de astronomie şi astrofizică în Marea Britanie, care a avut parte de un succes răsunător în primul an de existenţă. Hotărât să mă implic în formarea României de mâine, am fondat împreună cu comunitatea de români din Oxford, prima şcoală de vară bazată pe modelul de predare occidental dedicată elevilor români cu mult potenţial, dar provenind din familii modeste”, a mărturisit Şandor Kruk. Cea de-a doua finalistă la Gala Studenţilor Români din Străinătate, Lavinia Pruteanu (foto), este doctorand în domeniul Chimie, în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. După absolvirea Colegiului Naţional “Gheorghe Şincai” din Baia Mare, specializarea Ştiinţele naturii bilingv engleză, Lavinia Pruteanu a ales să urmeze studiile universitare în oraşul Cluj-Napoca, iar în prezent şi începând cu anul 2014, este student doctorand în domeniul Chimie, în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca. “Subiectul de interes pentru elaborarea tezei mele de doctorat este studiul similarităţii moleculare în diferite clase de compuşi şi analiza seturilor de date prin metode computaţionale. Înclinaţia mea spre domeniul cercetării a fost observată încă din timpul elaborării primei lucrări de licenţă, în cadrul Specializării Nutriţie şi Dietetică, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, tratând cu interes subiectul antioxidanţii în nutriţia oncologică”, a precizat Lavinia Pruteanu.
Rezultatele Galei Studenţilor Români din Străinătate
Rezultatele remarcabile ale celor 42 de finalişti au fost recunoscute prin 7 categorii de premii: Studentul Român al Anului în Europa — nivelul universitar şi nivel post-universitar, Studentul Român al Anului în America de Nord, Studentul Român al Anului pe Alte Continente, Studentul Român Erasmus al Anului, Studentul Anului în România, Premiul Special în Arte, Marele Premiu. Marele Premiu i-a revenit studentei Cristina Bleorţu de la Universitatea din Oviedo — Spania şi Universitatea din Zurich — Elveţia, premiul la categoria Studentul Român al Anului în Europa — nivelul universitar a fost câştigat de Eliza Casapopol de la Universitatea Oxford, iar la categoria Studentul Român al Anului în Europa la nivel post-universitar — Marele premiu i-a revenit studentului Adrian Gâinar de la Universitatea din Manchester. Premiul la categoria Studentul Român al Anului în America de Nord a fost acordat studentului Florin Ştefan Morar de la Universitatea Harvard, iar la categoria Studentul Român al Anului pe Alte Continente i-a revenit Alexandrei Florea de la Universitatea Deakin din Australia. Premiul de Studentul Român Erasmus al Anului a fost obţinut de către Ana-Maria Dogaru de la Universitatea Joseph Fourier din Grenoble — Franţa, iar premiul la categorie Studentul Anului în România a fost câştigat de Florin Tripon de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Premiul Special în Arte a fost acordat studentei Daria Ioana Tudor de la Universitat der Kunste — Berlin, Germania. Au mai fost oferite premii din partea Fundaţiei pentru SMURD, dar şi din partea Institutului Bancar Român.