Circ în Consiliul Local Baia Mare. Şedinţa ordinară a Consiliului Local Baia Mare a început cu… o pauză de o oră. Înainte de a se trece la ordinea de zi, consilierii locali s-au poticnit la discuţiile privind validarea noilor aleşi băimăreni. Miza a fost legată de proiectul de hotărâre numărul 3 ce viza delegarea unui consilier care să îndeplinească temporar funcţia de viceprimar.
Şedinţă cu… pauze
Dispute aprinse au fost şi pe marginea reorganizării comisiei de urbanism. Consilierul local Radu Ardelean a subliniat că, în prezent, comisia are şase membri şi s-ar impune ca numărul să fie unul impar. El a punctat că nu e nevoie să mai treacă o lună pentru a se decide noul membru în comisia de urbanism. Pe de altă parte, consilierul local Cristian Niculescu Ţâgârlaş, a subliniat că nu e nicio problemă dacă lipseşte o persoană din acea comisie, pentru că activitatea poate funcţiona fără probleme. Între cei doi aleşi a existat un adevărat schimb de replici dure, iar în cele din urmă, şedinţa a fost întreruptă de o pauză, pentru a se ajunge la un acord în ce priveşte validarea noilor consilieri şi pentru a se discuta de reorganizarea comisiei de urbanism. Înainte de pauză, consilierii băimăreni au votat primele două proiecte prin care constatau încetarea de drept a mandatelor consilierilor locali Adrian Todoran şi Iustin Talpoş, care au ajuns parlamentari. În locul celor doi, în CL Baia Mare vor intra Florin Creţ şi Doris Călăuz, următorii pe lista de candidaţi PMP la alegerile locale. După o oră de pauză, şedinţa a fost reluată. Consilierii băimăreni au fost la fel de aprinşi şi de vocali. Radu Ardelean, consilier local ales pe lista Coaliţiei pentru Baia Mare, a cerut imperios convocarea comisiei juridice pentru ca noii aleşi băimăreni să primească avizul şi să poată fi validaţi. Cu toate acestea, unii dintre membrii comisiei s-au opus convocării pe motiv că au venit înainte de începerea şedinţei, aşa cum au fost invitaţi, însă Ardelean a lipsit de la discuţii. Pe de altă parte, liberalul Cristian Niculescu Ţâgârlaş a atras atenţia că, fiind vorba de o şedinţă ordinară, documentaţia pentru proiectele de pe ordinea de zi, trebuie trimisă înainte cu 5 zile faţă de data la care e convocată întâlnirea. În sprijinul noilor consilieri băimăreni ce urmau să fie validaţi a sărit şi preşedintele PMP, Lucian Morar, care a susţinut că nu se impune avizul comisiei juridice pentru validarea mandatelor noilor aleşi. Părerea secretarei Primăriei, Lia Mureşan, a fost alta. „În şedinţa de constituire a Consiliului Local nu a fost nevoie de avizul comisiei juridice. Ulterior, toţi noii consilieri care au venit în consiliu au avut nevoie de avizul acestei comisii dacă e vorba de validarea mandatelor în şedinţă ordinară”, a spus Lia Mureşan.
Presiuni asupra consilierilor
Disputa verbală a devenit şi mai explozivă, după ce unii aleşi băimăreni au adus în discuţie presiunile care se fac asupra consilierilor pentru a vota într-un anumit fel. Reprezentantul Coaliţiei pentru Baia Mare, Radu Ardelean, a cerut după acest moment, suspendarea şedinţei cu 5 minute, timp în care urmau să se întrunească membrii comisiei juridice pentru a aviza mandatele noilor aleşi. Odată reveniţi în sală, consilierii au concluzionat că nu a existat cvorum în Comisia Juridică şi prin urmare validarea noilor consilieri s-a amânat pentru o şedinţă extraordinară, care ar urma să aibă loc vineri, 3 februarie, după cum a anunţat viceprimarul cu atribuţii de primar interimar, Marinel Rob.
Consilierii au ales: Cristian Niculescu Ţâgârlaş
Şedinţa a continuat cu punctul 3 de pe ordinea de zi care viza delegarea unui consilier care să îndeplinească temporar atribuţiile de viceprimar. Din partea Coaliţiei pentru Baia Mare a fost nominalizat Ştefan Pop, iar grupul liberalilor l-a desemnat pe Cristian Niculescu Ţâgârlaş. Cei doi au avut ocazia să-şi prezinte câteva dintre obiectivele pe care le au din această postură. Votul a fost secret. „Pentru viitor vă pot spune multe lucruri la care m-am gândit pentru Baia Mare. Avem mult de muncit. Eu aş începe din partea de Est a oraşului şi aş spune ce e de făcut. Sunt un om de acţiune, de echipă, ştiu ce înseamnă a cheltui banul public”, a spus Ştefan Pop. La rândul său, Cristian Niculescu Ţâgârlaş, a punctat că se impune „o întărire a disciplinei în Baia Mare. Avem cazul deszăpezirii. Îmi asum să identificăm persoanele vinovate de modul în care s-a realizat deszăpezirea. Nu vreau sancţiuni, ci doar să remediem situaţia. Mai am proiecte de mediu, în domeniul economic, proiecte sociale”, a afirmat consilierul liberal. După al doilea tur de scrutin, învingător a ieşit Cristian Niculescu Ţâgârlaş, cu 10 voturi pentru. Ştefan Pop a avut 9 voturi, iar un vot a fost nul.