Autorităţile judeţene – soluţii temporare pentru depozitarea deşeurilor

0
481
Depozitul ecologic de la Fărcaşa

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş sunt într-o mare întârziere cu realizarea Depozitului ecologic de la Fărcaşa, aşa că acum caută soluţii temporare de depozitare a gunoaielor menajere produse în judeţ, până la finalizarea Sistemului integrat de management al deşeurilor.
O altă problemă legată de deşeuri este şi taxa suplimentară pe care administraţiile locale trebuie să o plătească, începând din acest an, pe fiecare tonă de deşeu menajer produs în raza lor administrativ-teritorială: ”Am avut o întâlnire în cadrul ADI deşeuri Maramureş, la care am invitat din nou toţi primarii şi am discutat despre implementarea Sistemului integrat de management al de­şeurilor, dar şi despre modificările legislative în ceea ce priveşte taxarea suplimentară a deşeurilor la ni­vel de ţară. Sumele prevăzute prin anumite hotărâri de Guvern pentru deşeurile care efectiv se aruncă neselectate, pentru a fi mai apoi depozitate, sunt imense. Am discutat care sunt şi soluţiile pe care le avem în judeţul Maramureş pentru ca începând cu luna iulie să putem să oferim în continuare posibilităţi de depozitare în judeţul Maramureş a tuturor deşeurilor care se generează, atât în gospodăriile particulare cât şi la societăţile comerciale”, a declarat Gabriel Zetea, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Colaborare cu judeţele învecinate pe problema depozitării gunoaielor

Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş are în vedere două strategii pentru a rezolva problema depozitării de­şeurilor menajere, până la finalizarea depozitului ecologic de la Fărcaşa. Una dintre ele presupune colaborarea cu judeţele învecinate. Cea de a doua este legată de deschiderea provizorie a altor două gropi de gunoi: ”Discutăm practic de două strategii. Una este legătura pe care o putem avea cu trei judeţe vecine: Bistriţa, Satu Mare şi Sălaj, astfel încât, în patru, să avem o plasă de siguranţă pentru fiecare judeţ în cazul în care Sistemul de management al deşeurilor din unul din aceste judeţe nu funcţionează, celelalte judeţe să ofere asistenţă şi posibilitate de depozitare. În acelaşi timp discutăm şi de oportunitatea deschiderii a unu sau două depozite temporare, autorizate de mediu, cu termen de funcţionare de maximum trei ani de zile şi cu obligativitatea aducerii terenului la starea iniţială, până la momentul în care Sistemul integrat de management al deşeurilor va deveni funcţional”, a conchis preşedintele CJ Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.