Procesiunea creştinilor băimăreni

0
518

Duminică, 4 iunie 2017, de la ora 17, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat, în fruntea unui sobor de aproape 100 de preoţi din Baia Mare şi protopopiatul cu acelaşi nume, precum şi a mii de băimăreni, la Procesiunea de Rusalii intitulată „Spre Sfânta Treime”. Procesiunea băimărenilor este o mărturisire de credinţă a Sfintei Treimi, a lui Dumnezeu Tatăl, a lui Dumnezeu Fiul şi a lui Dumnezeu Duhul Sfânt, pe care participanţii o fac în al treilea an consecutiv, în cadrul Zilelor Culturale ale Municipiului Baia Mare, proiect al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care s-a desfăşurat între 2 iunie şi 5 iunie 2017, în parteneriat cu Primăria Baia Mare.

Cântând slavă lui Dumnezeu

Punctul de pornire a procesiunii a fost în Piaţa Revoluţiei din Baia Mare, lângă Troiţa din lemn dedicată Eroilor Revoluţiei. Aici, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat o rugăciune şi a binecuvântat procesiunea celor care au umplut platoul, purtând în mâini icoane, în acest An Omagial al Sfintelor Icoane, iconarilor şi pictorilor bisericeşti cum a fost declarat 2017 pe cuprinsul Patriarhiei Române de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dar şi cu ripide în mâini şi steaguri ale Patriarhiei Române şi Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.
Traseul a fost parcurs în pricesne şi cântece bisericeşti, într-o atmosferă duhovnicească şi de smerenie, dar şi de bucurie pentru sărbătoarea dedicată înfiinţării Bisericii lui Iisus Hristos Mântuitorul.
IMGM2260Traseul a cuprins Piaţa Revoluţiei, bulevardele Bucureşti şi Unirii, până la Ca­tedrala Episcopală „Sfân­ta Treime”. Ajunşi la Ca­tedrala Episcopală „Sfân­ta Treime”, participanţii la procesiune au luat parte la Vecernia Plecării Genunchilor, oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi soborul de preoţi în biserica cea mare a Catedralei, unde încap câteva mii de credincioşi. Toţi preoţii din parohiile Băii Mari au venit împreună cu credincioşii lor.

Vecernie unică

Despre Vecernia plecării genunchilor a vorbit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în această seară, explicând rugăciunile care se citesc de către preoţi la această Vecernie unică. Este singura dată din anul bisericesc când se fac rugăciuni pentru cei din iad:
„În rugăciunea a cincea din această seară a Vecerniei plecării genunchilor se fac mijlociri şi cereri pentru cei din iad. Şi în iad înţelegem că sunt cei care au murit în urma unor decizii nefericite, a unor alegeri cumplite. Aceia sunt sinucigaşii. Este singura dată în an când Biserica se roagă pentru cei din iad. De ce? Din iubirea pe care o avem faţă de fraţii noştri. Şi ei au fost ca şi noi, au fost oameni plini de nădejde şi de speranţe, însă capcanele diavolului şi nefericitele întâmplări prin care au trecut în viaţă i-au determinat să ia o decizie nepermisă. Ca creştini nu avem voie niciodată să ne luăm viaţa. Viaţa este darul lui Dumnezeu şi trebuie să o trăim integral, cu bunele şi cu grelele ei, cu Cruce şi cu Înviere, cu suferinţă şi cu biruinţă, aşa cum a trăit-o Fiul lui Dumnezeu pentru noi şi pentru mântuirea noastră”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.