Banca Naţională a României – Agenţia Maramureş a organizat, pe parcursul anului şcolar 2016-2017, o serie de activităţi extracurriculare de educaţie financiară, destinate elevilor din învăţământul preuniversitar, în cadrul proiectului educaţional „Să vorbim despre bani şi bănci”.
La aceste activităţi au participat aproximativ 1.600 elevi din ciclul primar, gimnazial şi liceal, din mediul urban şi rural, din judeţul Maramureş, care au putut afla, din expunerile reprezentanţilor Agenţiei Maramureş a BNR, multe informaţii noi, referitoare la activitatea, funcţiile şi istoria băncii centrale, istoria banilor şi a monedei naţionale, explicaţii privind noţiuni de bază economico-financiare (credit, depozit, inflaţie). Totodată, au vizionat filme educaţionale, cu accent pe monedele şi bancnotele aflate în circulaţie şi elementele de siguranţă ale acestora. Acţiunile educative s-au desfăşurat în localităţile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Asuaju de Sus, Gârdani şi Fărcaşa.
Proiectul „Să vorbim despre bani şi bănci” se derulează în baza Protocolului de cooperare în domeniul educaţiei financiare semnat de către BNR şi Ministerul Educaţiei Naţionale, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a oferit o paletă largă de activităţi educaţionale, diferenţiate pe categorii de vârstă şi profilul unităţilor de învăţământ.
Parte integrantă a activităţii de comunicare externă a BNR, proiectele educaţionale au ca obiectiv creşterea nivelului de educaţie financiară a elevilor, contribuind la o mai bună înţelegere, la o evaluare corectă a unor aspecte economice şi financiare.