Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împlineşte 56 de ani de viaţă

0
2026

Azi, 23 iunie 2017, începând cu ora 8, se săvârşeşte Sfânta Liturghie în Paraclisul din incinta sediului Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, la care va asista Preasfinţitul Părinte Iustin. De la ora 12, se va oficia un Te-Deum de mulţumire pentru darurile revărsate asupra Preasfinţiei Sale şi a Sfintei Episcopii de-a lungul timpului în cei 56 ani de viaţă şi 23 de ani de slujire arhierească. La eveniment participă membrii Permanenţei Eparhiale şi ostenitorii Centrului Eparhial.

Din biografia P.S. Părinte Episcop Iustin

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a născut în 23 iunie 1961, în localitatea Rozavlea, din părinţii Ştefan şi Maria Hodea, la botez primind numele Ioan. După absolvirea clasei a VIII-a, a luat contact cu viaţa monahală de la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Rohia şi a cerut îngăduinţa să-şi petreacă acolo vacanţele. Atât de mult s-a ataşat de mănăstire, încât a luat hotărârea să rămână în mănăstire toată viaţa.
După doi ani de ascultare, stareţul Serafim Man l-a trimis, în 1978, la Seminarul Teologic, pe care l-a absolvit în 1983. A fost hirotonit diacon, iar în 1984 a primit taina preoţiei, pe seama Mănăstirii Rohia. Depunerea voturilor monahale s-a petrecut în 1985, când a primit numele de Iustin. Din 1988, a continuat studiile în Teologie la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Sibiu.
În 24 mai 1989, conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului şi Clujului l-a numit stareţ al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia.
În anul 1990, a fost distins cu rangul de protosinghel. Obţine licenţa în Teologie în anul 1992, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. În 1993, cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost ridicat la rangul de Arhimandrit.
În timpul stareţului Iustin Hodea, obştea Mănăstirii Rohia a ajuns la 30 de vieţuitori, faţă de 4-5 câţi avea înainte de 1989.
În anul 1994, la propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales, la data de 22 martie, arhiereu-vicar pe seama Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, primind titulatura de „Sigheteanul”.
Ca activitate pastoral-misionară, a târnosit şi resfinţit biserici, a hirotonit preoţi şi diaconi, a adresat multe cuvinte de învăţătură pentru întărirea credinţei strămoşeşti şi îmbunătăţirea vieţii duhovniceşti a fiilor Bisericii noastre, a coordonat sectoarele cultural, patrimoniu bisericesc, pictură bisericească, social şi teologic-educaţional ale Epar­hiei Maramureşului şi Sătmarului, iar din 1999 a preluat grija lucrărilor de construire a noii Catedrale Episcopale, al cărei demisol a fost târnosit la 9 septembrie 2003, de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist al României şi Preafericitul Părinte Patriarh Petros al VII-lea al Alexandriei şi al întregii Africi.
În Sfântul Sinod, Prea­sfinţitul Iustin face parte din Comisia pentru Doctrină, Viaţă Monahală şi Misiune Socială.
De asemenea, este preşedintele Fundaţiei culturale „Nicolae Steinhardt”, care are sediul la Mănăstirea Rohia.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 16 decembrie 2016, l-a ales, prin vot secret, pe Preasfinţitul Părinte Iustin în scaunul vacant de Episcop al Maramureşului şi Sătmarului, cu 36 de voturi pentru din 43 de voturi valid exprimate. Întronizarea a avut loc în 27 decembrie 2017, ziua de prăznuire a Întâiului Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în prezenţa unui sobor de 17 ierarhi, a sute de preoţi din întreaga Eparhie şi a peste 7.000 de credincioşi.
Astfel, Preasfinţitul Părinte Iustin a devenit al 30-lea Episcop al Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, în cei peste 600 de ani de existenţă.

Întru mulţi şi fericiţi ani, Preasfinţia Voastră!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.