Sărbătoarea câmpenească „Sânziene”, la Băiţa de sub Codru

0
931

Din dorinţa de a reînvia o veche tradiţie românească a zonei ce se leagă de sărbătoarea „Sânzienelor” (care se asociază în calendarul creştin ortodox cu prăznuirea Naşterii Sf. Ioan Botezătorul), Primăria şi Consiliul Comunal din Băiţa de sub Codru, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş, precum şi cu Consiliul Judeţean Maramureş, organizează şi găzduiesc de peste două decenii o impresionantă serbare câmpenească întregită cu un bogat şi diversificat program artistic de scenă. Şi locul ales pentru sărbătoare este de un pitoresc fermecător, la poale de Codru verde, în capătul uliţei Băiţii, pe Valea Pietrei.
Vechea tradiţie de Sânziene, aflată acum în amurg, se leagă de credinţa precreştină în puterea magică a florilor de sânziene care ar aduce noroc în dragoste fetelor de măritat şi deopotrivă rodnicie holdelor.
În noaptea de Sânziene, fetele cu gândul la măritiş aveau obiceiul să se îndrepte în grupuri, cu cununi de sânziene pe cap, spre râul satului, unde practicau scăldatul ritualic. Goale, rostind descântece şi urări de bună orândă în dragoste. Un anume vers mi-l amintesc: „Sânziană, floare rară,/ Mărită-mă-n astă vară,/ Că de nu mi-i mărita,/ Dracu` te-a mai şi purta“.
În ziua sărbătorii, toate casele şi toate porţile aveau puse “struţuri” de sânziene, ba în formă de cruce pentru rodnicia holdelor, ba în formă de cununi pentru orânda fetelor de măritat.
Este şi astăzi o sărbătoare de mare petrecere a tinerelor fete şi a tinerilor feciori… Da şi noi pe lângă ei, mai cu seamă că de 3 ani în ziua de „Sânziene” se serbează şi Ziua Internaţională a Iei Româneşti.
Ediţia din acest an a respectat şablonul acestor sărbători câmpeneşti care doresc să reînvie măcar scenic vechi tradiţii pierdute.
Au urcat în deschidere, pe scenă, demnitari ai judeţului, primarii comunelor de sub Codru şi un înalt demnitar de la Bucureşti, Radu Dascălu – Secretar de Stat la Ministerul Educaţiei Naţionale.
Cu toţii au apreciat grija, în afară de starea drumurilor şi a podurilor, primarului de Băiţa, Aurel Dumuţa, secondat de inimosul antreprenor local Sever Dumuţa, pentru ca această sărbătoare a codrenilor să dăinuiască. O întâmplare de har şi ilaritate. Poftit să ţină o cuvântare, fostul primar al Băiţei, Dumitru Dumuţa a refuzat, motivând că sunt „prea mulţi Dumuţeni astăzi aici”.
Îi menţionez pe artiştii care au dat sclipire sărbătorii: Nicolae şi Nicu Mureşean, florile horilor codreneşti. Au onorat invitaţia 15 formaţii din zonele Chior, Fisculaş şi Lăpuş. Publicul participant nu a regretat venirea şi s-a manifestat petrecăreţ.

Emil DOMUŢA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.