Canalele retrocedate creează probleme!

0
1092
Ioan Dragoş, Sebastian Lupuţ, Gavriş Ardelean, Virgil Ţânţaş - Comisia de fond funciar

O situaţie bizară se înregistrează în zeci de localităţi maramureşene: terenuri retrocedate, pe care se eliberează titluri de proprietate, au şi reţele de canale (de desecare, drenare şi alte îmbunătăţiri funciare) care le traversează. Astfel, investiţia statului se află pe teren privat. Dacă primăriile execută lucrări de intervenţie la acele canale, trebuie să aibă acordul proprietarului privat. În caz contrar, lucrările sunt blocate!

Situaţia înregistrată este reală şi reprezintă o problemă pentru autorităţi, în mai bine de jumătate din comunele maramureşene, după cum a precizat Vlad Paşca, director adunct în Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) Filiala Maramureş: „Pe raza judeţului Maramureş, avem 40 de UAT-uri unde se efectuează lucrări. Există o situaţie foarte ciudată, în sensul că o persoană a primit teren retrocedat ce are pe el şi un canal, lucrare care se află în patrimoniul public al statului român. Proprietarul nu are nicio vină că trece canalul exact peste terenul lui. Inclusiv mie mi s-a întâmplat acest lucru. Mi s-a redus suprafaţa cu câteva zeci de metri pătraţi pentru canalul care s-a făcut pe acolo pentru îmbunătăţiri funciare. Ar fi trebuit să se ţină cont de treaba asta până să ţi se elibereze titlul de proprietate, că după ce ţi s-a dat titlul, doar instanţa mai poate rezolva situaţia… Eu trag un semnal de alarmă pentru colectivul tehnic, să nu dea şi canalul de pe teren, că oamenii îşi iau drepturile ce li se cuvin, dar primăria revine apoi cu solicitarea. Aceste suprafeţe de teren nu-s foarte mari. Avem o lucrare în derulare la Ilba, spre exemplu, şi pe lângă faptul că persoana a primit de la primărie în titlul de proprietate inclusiv acel canal, nu locuieşte acolo, ci în Oradea, deci este greu de găsit. Acest lucru ne blochează lucrările!”

Este imposibil să ţii evidenţa canalelor

Canalele-retrocedate-creează-problemeProblema s-ar putea rezolva dacă primăriile ar avea o evidenţă cu toate lucrările existente pe raza lor administrativ-teritorială, lucru puţin probabil: „Primăriile, la momentul punerii în posesie, ar trebui să ţină cont de regimul juridic al acestor imobile. Unde se vede de pe schiţă că există lucrări de acest gen este în regulă, dar unde nu se regăseşte nu e în regulă. O importanţă majoră o au topografii, că ei cer…”, a spus Rodica Pop, juristul Instituţiei Prefectului Maramureş.
„Poate n-ar fi rău să se pună la dispoziţia Comisiei judeţene de fond funciar planurile pe care sunt trecute aceste canale. Reprezentantul nostru din colectivul tehnic poate să le identifice şi în momentul în care vine documentaţia de la topograf să se vadă că e acolo”, a completat Marius Avram, inginer-şef Oficiul de cadastru şi Publicitate Imobiliară OCPI Maramureş.

O lege, soluţia ideală

În prezent legislaţia nu ajută autorităţile în astfel de cazuri. Totuşi, dacă ar apărea o lege care să reglementeze accesul autorităţilor locale pe terenurile proprietate privată (unde există asemenea canale), fără a mai fi obligatoriu acordul proprietarului, atunci problema ar fi rezolvată, este de părere Virgil Ţânţaş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Maramureş şi totodată membru în Comisia judeţeană de fond funciar: „Aici cred că nu este bine reglementată situaţia acestor investiţii realizate din bani publici. În momentul în care se face o investiţie în acest domeniu, ar trebui să fie reglementat un drept de folosinţă al statului român asupra terenului proprietate a unui cetăţean. Practic, să-l oblige pe acesta, prin lege, ca dreptul de folosinţă al investitorului, adică statul român, să existe. În acest fel, când ANIF vine şi face intervenţia acolo, nu ar mai trebui acordul proprietarului pentru lucrarea în sine care se întinde 2 metri pe proprietatea omului. Aşa ar trebui să fie, după părerea mea”.
„Lucrurile acestea trebuiau discutate în momentul în care a început reconstituirea dreptului de proprietate. Cu siguranţă, mulţi cetăţeni persoane fizice sunt proprietari cu titlu de proprietate şi teren înscris în CF pentru aceste suprafeţe de teren. Nu scrie însă niciunde într-o carte funciară că este un canal, ci scrie suprafaţa şi că acolo este teren agricol sau pădure”, a conchis Gavriş Ardelean, subprefectul judeţului Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.