Vineri, 13 octombrie 2017, în Piaţa Libertăţii din Centrul vechi al municipiului Baia Mare, a avut loc Conferinţa de lansare a proiectului „Incubatorul socio-medical, instrument de inovare socială” , proiect cofinanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, organizator fiind Municipiul Baia Mare, în parteneriat cu SC Centrul de Excelenţă pentru Resurse Comunitare SRL, Şcoala Gimnazială nr. 18 Baia Mare şi SC ROGEPA SRL.
Cuvântul de deschidere şi prezentarea responsabililor din partea beneficiarului şi a partenerilor i-a aparţinut managerului de proiect, Bogdan Gavra. Acesta a prezentat de asemenea proiectul şi beneficiile oferite prin proiect.
Alexandra Mitre, expert în informare şi publicitate din partea SC CERC SRL, a prezentat Incubatorul socio-medical care va fi înfiinţat în cadrul proiectului.
Primarul Cătălin Cherecheş a vorbit despre Importanţa implementării proiectelor cu finanţare externă pentru Administraţia Publică Locală. Beneficiarul proiectului este Municipiul Baia Mare, care are în subordine servicii specializate, precum: un serviciu cu rol de gestionare şi soluţionare a problemelor sociale din comunitate, probleme economice, de dezvoltare şi strategii. Acestea vor fi implicate direct în implementarea proiectului propus.
Partenerul 1 este SC Centrul de Excelenţă pentru Resurse Comunitare SRL, o firmă de consultanţă în management şi afaceri, precum şi furnizor acreditat de formare profesională. Obiectivul principal al organizaţiei este să vină în sprijinul antreprenorilor, organizaţiilor de orice fel şi administraţiilor locale din regiune, pentru atragerea de fonduri nerambursabile prin programele operaţionale, care oferă servicii-suport pentru accesul pe piaţa muncii, cum ar fi servicii de informare, consiliere şi mediere pe piaţa muncii, dar şi servicii de formare profesională pentru adulţi.
Partenerul 2 este Şcoala Gimnazială nr. 18 Baia Mare, instituţie de învăţământ preuniversitar, de stat, acreditată, înfiinţată cu scopul şcolarizării elevilor din cartierul Decebal, obiectivul principal fiind acela de a pregăti elevii pentru a deveni oameni de performanţă, cu ţinte bine stabilite.
Partenerul 3 este SC Rogepa SRL, o societate de formare cu domeniu de activitate principal „Alte forme de învăţământ”, acreditată de AJOFM Maramureş ca furnizor de servicii de informare şi consiliere pe piaţa muncii, care oferă consultanţă privind autorizarea ca furnizor de formare profesională, evaluare externă cursuri, în organizarea de seminarii, conferinţe etc.
Obiectivul general al proiectului este creşterea nivelului de trai pentru persoanele aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială, din comunitatea marginalizată situată în latura de sud-vest a Municipiului Baia Mare, prin furnizarea de servicii integrate specializate, pentru minimum 560 de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială. De asemenea, pentru aceste persoane se vor reabilita tehnic şi energetic un număr de 50 de locuinţe, care oferă în prezent condiţii precare de viaţă pentru familiile din zona de Sud-Vest a Municipiului Baia Mare. Locaţia de implementare a proiectului cuprinde cartierele: Republicii, Gării, Depozitelor, Traian, iar străzile incluse în proiect sunt: Bd. Bucureşti, George Coşbuc, Cuza Vodă, Dragoş Vodă, Bd. Decebal, Dobrogei, Bd. Traian, Republicii, Transilvaniei, Amurgului, Matei Basarab, Constantin Brâncoveanu, Bucovinei, Cosmonauţilor, Gării, Jupiter, Iancu de Hunedoara, Lăpuşului, Neptun, Petru Rareş, Uranus, Saturn, Vlad Ţepeş, Mărgeanului, Motorului.
Durata proiectului este de 36 luni, în perioada 16 august 2017 – 15 august 2020, valoarea totală a acestuia fiind de 24.732.262,11 lei, din care valoarea nerambursabilă de 20.731.059,93 lei. (o.m.)