• Interviu cu tânărul violonist şi dirijor Lucian Madiar •
Lucian Madiar s-a născut în 26 aprilie 1991, în comuna Bistra de pe valea Vişeului. La vârsta de 5 ani s-a bucurat de primele sunete scoase din vioară. Încurajat de unchiul său şi susţinut de părinţii Vasile şi Ileana, a început studiul viorii la Sighet, la Şcoala Gimnazială de Muzică şi Arte Plastice ,,George Enescu”, avându-l ca profesor pe Gavaller Alexandru, un dascăl excepţional şi un lutier renumit pe plan naţional şi internaţional. După 4 ani de navetă la oraş (60 km, dus-întors,) familia Madiar se stabileşte la Sighet, iar Lucian face ciclul gimnazial la clasa de elită a Colegiului Naţional “Dragoş Vodă” din Sighet. În toţi aceşti ani, a participat la concursurile naţionale de interpretare instrumentală, organizate de Şcoala de Muzică din Sighet, obţinând premii şi menţiuni. A continuat la Liceul de Artă din Baia Mare, la clasa profesorului Gebe Ludovic. A fost violonist-colaborator al Ansamblului Folcloric Naţional “Transilvania” din Baia Mare, dar a colaborat şi cu alte orchestre din ţară. La vârsta de 18 ani, a debutat ca solist cu Filarmonica din Ploieşti.
De-a lungul anilor, a participat la numeroase spectacole de muzică populară, şi concursuri, dar şi la spectacole susţinute în ţară, în Ucraina, Polonia, Ungaria, Franţa, Belgia şi Germania.
Lucian l-a avut ca mentor şi pe maestrul Florin Ionescu – Galaţi.
-Te ştiu de pe vremea când mama sau tatăl tău te aduceau de mânuţă la Şcoala de Muzică din Sighet. Ce a urmat după Sighet şi Baia Mare?
– Am finalizat studiile universitare şi masterale, la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secţia interpretare instrumentală, la catedra doamnei profesor Dorina Mangra. Aici am activat în orchestra de elită ”Antonin Ciolan” a facultăţii, cântând sub bagheta dirijorilor celebri.
– De aici ai prins dragul de orchestră?
– Demult am visat asta. La începutul anului 2016, am înfiinţat Orchestra ,,Lăutarii din Ardeal”, formată din tineri muzicieni talentaţi, foşti colegi de facultate, colaboratori şi prieteni, din toată regiunea Ardealului şi nu numai.
– Mai concret…
– Orchestra dirijată de mine are în componenţă tineri instrumentişti din Cluj, Reghin, Bistriţa, Deva, Zalău, dar şi din Chişinău. În total suntem 12 violonişti, compartiment de armonie complet, bas, braci, acordeon, ţambal, chitară, tobă şi 5 suflători.
– Observ că nu eşti îndrăgostit numai de muzică…
– Domnişoara de lângă mine este Anuţa Iuga şi împreună formăm un cuplu. Anul viitor facem şi nunta. Ne cunoaştem de pe băncile Liceului de Arte. Este născută în ianuarie 1995, pe Valea Izei, la Săliştea de Sus. De la vârste fragede, Anuţa a participat la numeroase concursuri şi festivaluri ( ,,Muguri de Tezaur”, ,,Horea în grumaz”) şi a obţinut Premiul I, la Festivalul ,,Floare mândră de pe Iza” Şieu şi Festivalul ,,Alină-te dor alină” Cicârlău. A câştigat Marele premiu la Concursul ,,Moştenitorii” în cadrul emisiunii Tezaur Folcloric realizat de regretata Mărioara Murărescu, difuzat la Televiziunea Română. A obţinut punctaj maxim, în clasele IX, X, XI – la Olimpiada de Interpretare Instrumentală, Vocală şi Studii Teoretice etapa naţională/internaţională, obţinând locul III în fiecare an de liceu. În 2012, în cadrul emisiunii ,,Odată-n viaţă”, la invitaţia realizatoarei Elize Stan, a cântat cu orchestra ,,Lăutarii din Chişinău”, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros. A terminat Liceul de Arte din Baia Mare, secţia canto popular, avându-l ca profesor pe Cupşe Vasile, şi Şcoala Populară de Arte din Baia Mare la catedra profesoarei Clara Săcăleanu. În prezent, este absolventă a Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secţia pedagogie muzicală.
– Cu alte cuvinte, am în faţă doi tineri profesionişti. Ce găzdăluiţi voi, acum?
– În prezent lucrăm la primul nostru album de muzică populară, intitulat ,,Dragostea ni-i dăruită”, imprimat cu Orchestra ,,Lăutarii din Ardeal”, este un album de Maramureş, orchestrat şi aranjat de Lucian Madiar şi de bunul meu prieten Leonard Negrea, ţambalistul orchestrei. Pregătim şi o lansare a acestui album, cu Orchestra „Lăutarii din Ardeal”, pe data de 2 noiembrie, la Baia Mare, la sala de evenimente Romaniţa Diamond, unde vom reuni pe scenă prieteni şi artişti deosebiţi, unde aşteptăm cu drag publicul spectator din Maramureş şi nu numai, cu muzică de calitate şi cu multe alte surprize muzicale. Anuţa Iuga este interpreta vocală care abordează mai multe genuri muzicale, nu doar muzica populară. O surpriză veţi avea şi la spectacolul de lansare, deoarece pregătim un moment special unde vom introduce o parte cu muzică uşoară, adaptată pentru orchestră.
– Unde faceţi repetiţii?
– Din păcate din lipsa unui sprijin, suntem pe cont propriu, iar repetiţiile le stabilim unde putem şi în funcţie de cum găsim sală. Pentru spectacolul din 2 noiembrie, vom repeta la Cluj, iar în săptămâna concertului repetăm la restaurantul Romaniţa din localitatea Recea, unde va avea loc şi spectacolul.
– Ce piese conţine albumul?
– Albumul nostru este intitulat “Dragostea ni-i dăruită”, care conţine 15 piese pe diferite teme, de dor, de dragoste, piese cu caracter satiric şi melodii instrumentale.
– Cine v-a purtat de grijă pe calea muzicii?
– Toată susţinerea şi sprijinul acordat începând de la primii paşi spre muzică o avem de la părinţii noştri, care au mare încredere în noi şi în potenţialul nostru.
– În afara părinţilor, cine ar trebui să vă ia sub aripă?
– Sperăm ca pe viitor să putem forma o adevărată echipă, mai exact un ansamblu mai complex şi să aparţinem de o instituţie de cultură, care să aprecieze adevăratele valori şi să promoveze tinere talente.
– Vă doresc mult succes şi împlinirea tuturor dorinţelor!
– Vă mulţumim şi vă aşteptăm la spectacolul nostru, pe 2 noiembrie, ora 18:00 la Sala de Evenimente Romaniţa Diamond din Recea.