Băile Coştiui zac în paragină!

2
3911
Bazinul, lăsat în paragină
Bazinul, lăsat în paragină

Satul Coştiui din comuna Rona de Sus este cunoscut datorită băilor sărate – apa cu proprietăţi curative face bine la bolile reumatice. Din păcate, baza de tratament zace acum în paragină din cauza unui litigiu între administraţia locală, de care aparţine, şi o firmă privată, căreia i-a fost concesionată. Cele două părţi s-au judecat în instanţă ani buni şi abia de puţină vreme băile au revenit în administrarea primăriei.
Administraţia locală nu are, deocamdată, niciun plan pentru a repune pe picioare cunoscuta bază de tratament. Ilie Coposciuc, viceprimar în Rona de Sus, ne-a explicat: „Băile Coştiui aparţin Consiliului Local Rona de Sus şi au fost date în concesionare pe 49 de ani, în 2011, unei firme private. Din păcate, aceasta a plătit în primul an numai jumătate din redevenţa de 24.000 lei, adică 12.000, şi de atunci n-a mai plătit nimic.

Porţile bazei de tratament, închise
Porţile bazei de tratament, închise

A fost un proces lung, anul acesta s-a finalizat, s-a dat sentinţă definitivă prin care baza de tratament revine la consiliul local şi urmează de acum procesul de predare-primire. Ca şi investiţii, a construit toalete, duşuri, dar nu ce a promis când s-a încheiat concesionarea, însă cel mai grav este că nu a plătit chiria anuală. Mai mult, în 2017, băile nu au funcţionat deloc. Consiliul Local va decide ce va face cu această bază de tratament. Sunt inclusiv idei de fabricare de produse farmaceutice din nămolul existent în fostul lac sărat, care s-a surpat în 2005. Băile Coştiui erau foarte vizitate pe vremuri, erau un fel de băi ale săracilor, că se putea veni cu slănină, cu brânză… E păcat că nu mai funcţionează, deoarece ca aşezare e înconjurată de verdeaţă, pădure. Salinitatea apei este de circa 38%”.

Baza de tratament era căutată

Ilie Coposciuc - viceprimar în Rona de Sus
Ilie Coposciuc – viceprimar în Rona de Sus

Localnicii îşi aduc aminte cu nostalgie de vremurile când aceste băi erau vizitate de mii de turişti pe an. Apa sărată şi băile calde erau mană cerească pentru cei suferinzi de reumatism: „Locuiesc peste drum de baza de tratament, băile mergeau foarte bine, venea lume multă, din ţară şi din străinătate, mai ales când erau şi băi calde sărate, în vană. Acum totul s-a distrus, e terminat! Patronul ce a preluat băile e din Leordina, dar nu ştiu ce divergenţe a avut cu primăria, aşa că ştrandul s-a închis. Era un loc frumos aici pe vremuri, cu aer curat, apă sărată, trasă de la lacul vechi, ce s-a surpat, unde este un puţ mare. Eu stând aici, gard în gard cu baza de tratament, eram tot timpul la băi pe timpul verii. Veneam de la serviciu seara la ora 11 şi intram să fac baie în apa sărată! Acum locul este păşune pentru vaci, cai, pentru că nu se interesează nimeni altcineva de el”, ne-a explicat un sătean.

Aşa arătau Băile Coştiui când erau deschise
Aşa arătau Băile Coştiui când erau deschise

„Ar fi bine să se redeschidă, că am avea şi noi, cât de cât, un loc de relaxare mai aproape”, a spus Claudiu, un alt localnic din Coştiui.
„Acum ce să se mai întâmple la băile astea?! Fac vacile baie, asta se întâmplă! Dar pe vremuri era frumos aici, veneam tot timpul la tratament. Apa sărată este tare bună, au venit vecini de-ai noştri, din sat, în cârje şi după tratament au plecat pe picioarele lor”, a conchis săteanca Ioana P.
Sarea a fost în trecut exploatată între Coştui şi Rona de Sus prin mai multe ocne. Salina, deschisă încă din secolele XIV-XV, a fost definitiv închisă în anul 1933, din cauza nerentabilităţii. Cu excepţia ocnei Apaffi (în Apa­ffibánya şi în Apaffi), care a funcţionat între anii 1530-1766, toate vechile ocne sunt prăbuşite şi umplute cu apă.

2 COMENTARII

  1. Asa se face treaba la noi, asta e stilul guvernantilor locali. Mai avem exemple, ca Baile Herculane cu hoteluri imperiale praf, Sangeorz bai, Statiunea Voineasa, etc.- Bun administrator romanul … !

  2. O stațiune la care am venit ani de-arândul începând cu anul 1978, dar în acea perioadă existau gospodari în Coștiui, nu ca azi când se așteaptă cu mâna întinsă totul de la bugetul statului. Tocmai aceasta este frumusețea capitalismului care-ți dă mână liberă să-ți faci comunitatea frumoasă, cu oameni care să se mândrească de realizările conducătorilor ei. Din păcate majoritatea localităților țării sunt conduse de oameni nepregătiți și uneori puturoși care nu se luptă pentru localitățile pe care le conduc. Voi cei din Coștiui habar nu aveți ce comoară aveți ( acele băi minunate cu îmrejurimile fermecătoare) și vă uitați neputincioși la ea din cauza unor incompetenți pe care i-ați pus să vă conducă.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.