Distinsul dascăl Teodor Bălin, din galeria luminaţilor învăţători maramureşeni (din Hărniceşti), îmi povestea în tinereţea mea despre fiul său Viorel. Apoi, am auzit despre el ca despre un bun magistrat. Într-o vreme, ne-a fost dat să ne întâlnim şi să recunoaştem că suntem amândoi cu rădăcini aproape de izvoarele Marei. Când mi-a dăruit cartea „Oina pe plaiuri maramureşene”, am descoperit în el un fost jucător de oină, doritor să reînvie gloria acestui joc. De altfel, oina este singurul sport românesc, celelalte fiind de import.
Recent, maramureşeanul nostru, care este şi maestru al sportului, a participat la două competiţii de oină importante, la Constanţa şi la Mamaia. Mi-am zis că domnul Bălin s-a mai liniştit cu scrisul, mai ales că a publicat şi o carte cu umor spumos „Din amintirile savuroase ale unui magistrat”. Dar fostul magistrat continuă să ne provoace cu scrisul. Aşa, zilele trecute, mi-a dăruit cartea „File din istoria fotbalului băimărean”.
Am citit-o cu interes, mai ales că acţiunea se petrece în Baia Mare. Cercetând arhive, autorul ne oferă date semnificative despre începuturile fotbalului în oraşul de pe malul Săsarului. „În anul 1901 la Baia Mare se juca fotbal”, scrie autorul. Tot în acea perioadă, în Sătmar şi la Sighetu Marmaţiei se juca fotbal organizat. Este reînviat fiorul echipelor de maidan de pe Valea Roşie şi Borzaş şi urmăreşte cu atenţie şi iubire pentru acest sport evoluţia acestuia în Baia Mare. Gloria şi decăderea lui. Face scurte biografii ale fotbaliştilor, de la începuturi până aproape de noi. Ne aduce aminte când a fost inaugurată prima arenă de fotbal: 9 aprilie 1923. Apoi sunt enumerate numele echipelor, participarea la competiţii, componenţa lor şi antrenorii care s-au perindat la cârmă. Semnalează evenimente cu proiecţie naţională. Mircea Sasu a intrat definitiv în istoria fotbalului local, fiind primul jucător convocat la Naţionala României. Cel care avea să devină eroul de la Torino, în 1963.
Apoi, aflăm despre fraţii Zavoda, care făceau deliciul spectatorilor, când Vasile trebuia să-i ţină piept lui Feri. Cum era de aşteptat, nu este omisă perioada de glorie a fotbalului băimărean: morişca lui Mateianu. Am vibrat mai intens, deoarece am fost şi eu spectator în tribuna stadionului de sub Dealul Florilor. Şi am cunoscut câţiva componenţi ai celebrei echipe: Koller, Bălan, Radu Pamfil, Rozsnyai. Mulţi dintre cititorii acestui text au fost la meciul cu Real Madrid, disputat la Baia Mare, în 15 septembrie 1982. Este enumerată lista fotbaliştilor băimăreni în loturile naţionale, precum şi antrenorii lor. Nu sunt uitaţi nici arbitrii. Cartea se încheie cu aprecierea unui cunoscut fotbalist, devenit un nume de referinţă în presa sportivă: George Fazekas. Autorul cărţii „Fotbal băimărean”. Galeria foto este sugestivă pentru devenirea acestui sport în Baia Mare.
„File din istoria fotbalului băimărean” este o carte de citit. Şi de apreciat autorul, care pe lângă cunoaşterea legilor a adunat pe masa de lucru informaţii sportive. O carte ca un manual al amintirilor, dar şi al încurajărilor pentru fotbal. Ca pe vremurile bune!