PS Iustin: „Românii vor intra în ritm de colindă în Împărăţia cerurilor”

0
196

Atmosfera premergătoare sărbătorilor de Crăciun a fost completată în 14 decembrie, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare de concertul solemn oferit în dar an de an de Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului. Rând pe rând în faţa publicului au venit: corul „Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, dirijat de preotul Andrei Baboşan, corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, dirijor preot Teofil Stan, corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran şi corala „Arhanghelii” a preoţilor din eparhia Maramureşului şi Sătmarului, dirijor preot Petrică Aurelian Covaciu.
Evenimentul a fost unul la înălţime. Corurile s-au întrecut în ele prin repertoriul ales, prin modul de interpretare, dar şi prin ţinuta aleasă, în acest sens remarcându-se corala Doxologia, membrii grupului purtând cămăşi tradiţionale, dând astfel o notă autentică momentului artistic. În plus, „semina­riştii” s-au făcut şi ei remarcaţi, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, apreciind că „în acest an v-aţi întrecut. Aţi dat drumul la voce. Unul din acesta mic a cântat cât trei mari”, a spus PS Iustin.
Concertul solemn de colinde s-a desfăşurat ca în fiecare an în spaţiul sacru al catedralei Maramureşului şi Sătmarului, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Mesajul colindelor a ajuns la sufletele celor prezenţi, iar bucuria şi încântarea s-a putut citi pe chipurile celor care au participat la eveniment. Niciun popor nu colindă atât de frumos ca românii, iar acest lucru „nădăjduim că va conta şi la judecata lui Dumnezeu”, a subliniat în mod aparte PS Iustin. „Aceasta e puterea Ortodoxiei, aceasta e forţa României creştine. Pe noi nu ne va putea uşor sminti din matca noastră, din matricea românească, din călătoria noastră spre împărăţia lui Dumnezeu. Eu cred că poporul român are cel mai frumos tezaur de colinde din toată lu­mea creştină, colinde care pornesc de la începuturi, ancestrale, ca şi colindul Sfântul Andrei până la cele ale zilelor noastre alcătuite de cântăreţii de la strană şi care sunt de o frumuseţe rară şi unică. Oricât ai umbla în lume ca noi nu colindă nimeni. E puţină mândrie, dar nepăcătoasă, pentru că ne mândrim cu ceva sfânt – cu colindul, cu credinţa şi cu tezaurul spiritual. Eu cred că la ăntâlnirea noastră finală cu Dumnezeu, Mântuitorul şi Dreptul Judecător când vor veni toate neamurile pământului să dea răspuns ce rodire au adus în lumina Evangheliei pe care au primit-o prin Iisus Hristos în care au crezut şi prin predica Sfinţilor Apostoli, cred că românii vor începe o colindă şi atunci Dumnezeu va deschide porţile cerului şi vor intra toţi românii în ritm de colindă să-L colinde pe Dumnezeu în Treime”, a concluzionat episcopul ortodox al Maramureşului şi Sătmarului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.