Anchetă dispusă de conducerea Consiliului Judeţean Maramureş la Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmaţiei. Şeful administraţiei maramureşene, Gabriel Zetea a prezentat în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean un raport legat de evenimentele petrecute la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş (DGASPC). Preşedintele CJ s-a declarat supărat că a aflat din presă de incidentul de la centrul social din Sighet din data de 14 februarie când s-a prăbuşit tavanul, iar doi beneficiari au fost răniţi. Evenimentul este cu atât mai grav, cu cât în 23 februarie, una dintre victime, un bărbat în vârstă de 73 de ani a decedat. În acest context, a fost atrasă atenţia cu privire la unele disfuncţionalităţi din sistem.
Nereguli la reabilitarea centrului social
Consilierul personal al şefului administraţiei maramureşene, Attila Somogyi, a completat informarea în faţa aleşilor judeţeni, cu elementele constatate la faţa locului. În urma verificărilor efectuate duminică, 25 februarie, la centrele de asistenţă socială din municipiul Sighetu Marmaţiei, şeful de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean a menţionat necesitatea efectuării unei expertize tehnice la clădirea avariată, în scopul determinării stării locaţiei şi a lucrărilor necesare pentru reabilitarea ei. Acesta a accentuat că e necesară luarea unor măsuri drastice privind calitatea serviciilor sociale prestate, modul de respectare al procedurilor de lucru şi măsurile impuse a fi luate în cazul unor situaţii de criză, precum cea care a determinat decesul beneficiarului accidentat în CRRPH Sighet, de pe strada Dragoş Vodă nr.41. „Apar anumite inadvertenţe privind relaţia de comunicare dintre conducerea DGASPC de la acea vreme şi prestatorii de servicii, aspecte ce trebuie analizate cu maximă obiectivitate. Expertul care a făcut în 2006 acel raport de expertiză a menţionat clar ca obligaţie şi nu ca opţiune consolidarea structurii de rezistenţă a tavanului acelor grinzi prin dublarea lor, lucru ce nu s-a realizat. De aici mai departe trebuie să vedem cine a aprobat proiectul tehnic, cine a semnat procesul de recepţie, cine nu a respectat aceste măsuri. Va dura ani până să fie reabilitată. Există fisuri şi crăpături, atât pe holuri, cât şi în celelalte încăperi”, a precizat Attila Somogyi.
„Avem pretenţii salariale, dar prea puţină vocaţie”
Pe de altă parte, Attila Somogyi, a vorbit despre modul deficitar în care îşi îndeplinesc atribuţiile unii angajaţi din sistem. El susţine că bărbatul decedat a fost „o victimă a unui complex de împrejurări ce ţine de modul în care cei lucrează în domeniul asistenţei sociale înţeleg să-şi facă datoria. Avem pretenţii salariale, dar prea puţină vocaţie. Această persoană era una vulnerabilă care avea nevoie de îngrijire permanentă, asistenţă şi monitorizare. Joi, a avut o stare de disconfort, semn clar că organismul său ceda. Nu pot admite ca asistenta şefă sunată de asistenta de serviciu să spună, e problema ta, eşti de serviciu, daca crezi că trebuie chemată ambulanţa, cheam-o, dacă nu, nu. De ce nu a fost informat şeful de centru? În asistenţa socială din Maramureş trebuie operate nişte schimbări, de la modul în care înţelegem să facem management, modul în care respectăm procedurile”.
Consilierii judeţeni care au luat cuvântul au subliniat, în intervenţiile lor, necesitatea unei evaluări a activităţii şi performanţelor echipei manageriale a DGASPC Maramureş, aplicarea măsurilor disciplinare corespunzătoare responsabilităţilor deţinute şi informarea Consiliului Judeţean cu privire la rezultatele anchetei desfăşurate de instituţiile statului. În urma acestui eveniment negativ, conducerea CJ Maramureş a dispus o anchetă la faţa locului, aceasta fiind o măsură ce vine în completarea anchetei interne a DGASPC Maramureş şi a demersurilor organelor de cercetare judiciară, în scopul verificării respectării procedurilor legale şi identificarea responsabilităţilor ce revin tuturor celor care conduc şi administrează activitatea în centrele sociale din Maramureş.