Senatorul maramureşean Liviu Marian Pop, fost ministru al Educaţiei, şi-a susţinut miercuri, 11 iulie, în sala de conferinţe a Colegiului Naţional de Afaceri Interne de la Academia de Poliţie din Bucureşti, teza de doctorat cu “Migraţia forţei de muncă. Implicaţii asupra securităţii naţionale”. Lucrarea trebuie însă refăcută şi susţinută din nou după ce o jurnalistă a susţinut, în sală, faptul că 25% din textul tezei este plagiat.
Deşi membrii comisiei s-au arătat de acord în privinţa acordării titlului de doctor în securitate naţională maramureşeanului Liviu Marian Pop, decizia a fost amânată după ce Emilia Şercan, ziarist de investigaţii prezent la expunerea tezei, a afirmat faptul că lucrarea conţine elemente vizibile de plagiat. În consecinţă, şedinţa a fost amânată până când “doctorandul şi coordonatorul de doctorat vor decide reparcurgerea paşilor obligatorii”. Mai mult, ziarista trebuie să pună la dispoziţia comisiei elementele care au concurat la luarea acestei decizii. Comisia de examinare a tezei de doctorat a fost condusă de Adrian Iacob – rectorul Academiei de Poliţie, iar cei patru referenţi au fost: Ţuţu Pişleag – conducătorul de doctorat al lui Liviu Marian Pop, Nicolae Istudor – rectorul Academiei de Studii Economice, Ioan Crăciun – preşedintele Comisiei de Ştiinţe Militare a Consiliului Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi George Ţical – profesor universitar la Universitatea “Andrei Şaguna” din Constanţa. Liviu Marian Pop a devenit doctorand la Academia de Poliţie, în domeniul Ordine publică şi securitate naţională, la data de 1 octombrie 2014. El a fost bursier POSDRU pe perioada studiilor doctorale, în cadrul unui proiect de cercetare coordonat de Universitatea Naţională de Apărare, în care Academia de Poliţie a fost partener.
Cui prodest? La ce bun o teză de doctorat, o cercetare care nu l-a modelat cât de cât, cultural si științific pe autor? Copiată din cercetările altora, respectiva teză nu va fi utilă nici domeniului, nici persoanei în cauză. Plagiatul în cercetare, în studiile universitare, în orice demers creator, e contraproductiv, mediocrizează domeniul, sporește mimetismul și incompetența. Cum va ști prețui adevărata cercetare științifică și pe cerectători unul care a copiat? Un titlu de doctor obținut prin plagiere este echivalent unei fraude în domeniul financiar sau economic.