În organizarea Primăriei şi Consiliului Local Groşii Ţibleşului, alături de Biserica Ortodoxă “Sfîntul Ierarh Nicolae” din Groşi, respectiv Mănăstirea “Piatra Fîntînele” din Bistriţa-Năsăud, în comuna Groşii Ţibleşului s-a desfăşurat „Sărbătoarea Muntelui Ţibleş”, ajunsă la a V-a ediţie.
A fost o sărbătoare la cote înalte (la 1.839 de metri), ”unde peste 300 de maramureşeni şi bistriţeni şi-au omagiat eroii neamului la monumentul din Vîrful Ţibleşului. Cu mai multe maşini, pelerinii au urcat muntele 15 kilometri, după care s-a mers pe potecă, la pas, pe un traseu de mai bine de două ore. Ajunşi la crucea de piatră care veghează infinitul munţilor, primarul localităţii Groşii Ţibleş, Nicolaie Burzo, a dat dezlegare începerii evenimentului. Manifestarea a debutat cu o slujbă de pomenire a eroilor neamului, s-au sfinţit apoi drapelele naţionale cu care delegaţiile din Ţara Lăpuşului, Maramureşului şi Năsăudului vor participa la Alba-Iulia, în 1 Decembrie, la comemorarea Centenarului Marii Uniri.

Tot aici şi acum a avut loc lansarea cărţii „Victoria înfrântă”, semnată de Iacob Oniga, dar şi momente artistice. Peter Hurley, irlandezul „adoptat” al Maramureşului a interpretat, spre încîntatea tuturor, un cîntec irlandez. S-au interpretat pricesne, cîntece patriotice, balade. Iată cum descrie scriitorul Iacob Oniga drumul parcurs: “De fapt, cine ajunge în vîrful muntelui, sigur e mai aproape de cer şi Dumnezeu. Merită efortul. Ca să răzbaţi pînă pe creastă, drumul, prin sălbăticia lui, este de o frumuseţe rară. La început mai uşor, apoi devine din ce în ce mai greu şi mai abrupt. Atunci însă, cînd îţi tragi răsuflarea din cauza oboselii, lumina ochilor ţi se linişteşte la privirea panoramei unui tablou de un verde nesfîrşit, presărat pe alocuri cu pelerini care urcă şi coboară, mînaţi parcă, de dorinţa de „a-şi duce la îndeplinire canonul”. Prezenţa mea acolo, în calitate de invitat, a fost aceea de a-mi prezenta cartea „Victoria înfrîntă”, carte care, în urmă cu un an a mai fost prezentă pe un alt munte binecuvîntat de Dumnezeu – Muntele Athos”. Volumul a fost primit cu drag şi a stîrnit mare interes. Acelaşi succes l-a avut şi poezia „Centenar în Munţii Ţibleş”, scrisă de Iacob Oniga datorită inspiraţiei transmisă de îngerii păzitori, în noaptea dinaintea sărbătorii.
Evenimentul s-a încheiat cu o Horă a Unirii. La coborîre, pelerinii au poposit în Valea Bradului, la „Moşia lui Dorin”, unde au fost ospătaţi cu bucate tradiţionale, şi cu fructele de pădure, care sunt coapte în această perioadă.