Inventatorul băimărean Ioan PETRUŢ la 75 de ani

1
893

Pentru a ilustra viaţa unui inventator maramureşean renumit, se cuvine prezentarea unor repere biografice. Născut în data de 25.08.1943 la Tg. Lăpuş, prof. Ioan V. Petruţ a absolvit, în 1960, şcoala profesională la Grupul Şcolar Minier (actualul “Gheorghe Lazăr”) din Baia Mare. A fost repartizat la Uzina de Tractoare Braşov. În acest timp, a făcut şi liceul la seral, Şcoala de maiştri şi apoi Facultatea de Subingineri Electromecanici din Baia Mare. După absolvire, în 1977, a fost angajat ca profesor la Liceul “Gheorghe Şincai”, unde a activat timp de 17 ani, iar apoi la “Gheorghe Lazăr”. Pasiunea pentru invenţii a făcut ca de timpuriu să fie preocupat de tehnică şi progres, realizând mai multe invenţii. Când a fost profesor la Liceul “Şincai”, a înregistrat 25 de invenţii, unele alături de elevii săi. O mare calitate pentru un dascăl, care a reuşit să împărtăşească şi să le insufle astfel, generaţiilor sale de elevi, pasiunea şi curajul pentru creativitatea tehnică. Aceasta este şi marea sa dorinţă, de a transmite tinerilor cunoştinţele de inventică şi de a avea receptivitate. Peste ani, a mai colaborat cu foştii săi elevi la realizarea de invenţii, când aceştia erau deja cu diverse profesii. Inclusiv cu fiica sa Simona, medic stomatolog, care a obţinut 3 invenţii brevetate. Capabil de a se opri la amănunte neobservate de cei mai mulţi dintre noi, el construieşte şi dă viaţă oricărei idei, are sensibilitatea şi dorinţa mare de cunoaştere, obţinută din experienţă şi cărţi. Firea sa activă l-a făcut ca după pensionare să continue şi mai mult munca de inventator, extinzându-şi mult aria preocupărilor. Este un mare luptător pentru promovarea invenţiilor, dar nemulţumit de modificările nefavorabile în legislaţia invenţiilor şi de faptul că se preferă cumpărarea produselor altora. Până la 25 de ani a realizat 8 invenţii, până la 50 a înregistrat alte 8 invenţii, iar după pensionare, 24 de invenţii.
A realizat şi o premieră pe ţară, remarcată de OSIM Bucureşti, înregistrând 3 cereri de invenţii deodată şi 22 de cereri în decurs de 3 ani. Este şi un autodidact în multe domenii, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenţii în domeniul electricităţii, aparatelor şi obiectelor casnice. Profesorul Petruţ este membru fondator al mai multor asociaţii de inventatori din ţară, cum sunt ASIT, UCIDIC Bucureşti şi vicepreşedinte SIR. Inventatorul Ioan V. Petruţ la împlinirea a 75 de ani, se poate mândri cu peste 40 de invenţii, care au fost premiate la multe saloane internaţionale de inventică.
În lunga-i carieră, domnul Petruţ a obţinut peste 110 de medalii şi 65 de diplome de excelenţă pentru invenţiile sale la saloane de inventică şi expoziţii internaţionale de inventică de la Bucureşti, Iaşi, Chişinău, Cluj-Napoca, Baia Mare. De asemenea, a fost onorat cu 3 cupe a Târgului de Invenţii şi Idei practice, Cupa Oscar Popular, medalia Henri Coandă, 44 medalii de aur, 8 argint, 6 de bronz şi o cupă iraniană. Dintre invenţiile domniei sale aş enumera următoarele: “Turbina eoliană”, Instalaţie energetică acţionată de valuri, Cleşte ergonomic, Pistol de lipit modernizat, Şurubelniţă multifuncţională, Masă de bobinat, Generator pentru biciclete, Plug modernizat, Container pentru resturi menajere, Rectificator valve auto, Mecanism de distribuţie cu supape coaxiale, Decapsator, Dispozitiv electronic de pornire a motoarelor la temperaturi joase, Cutie de viteze economică, Filtru special, Maşină hidraulică complexă de extras bobine, Dispozitiv electromagnetic de desfundat returul, Dispozitiv electromagnetic pentru jiglerul de relanti, Dispozitiv electromagnetic pentru menţinerea nivelului constant, Aprinzător de aragaz, Instalaţie electromagnetică pentru râuri fără diferenţă de nivel, Instalaţie de semnalizare a frânei auto, Bidon de benzină special şi accesoriu, Micro-transformator, Motor cu dublu efect, Duş special cu vibromasaj etc.
Pentru meritele sale, a fost înscris în Dicţionarul Inventatorilor Români contemporani din anul 2007 Cluj Napoca şi Dicţionarul Personalităţilor din România pentru activitatea inventivă şi pentru contribuţia sa pentru promovarea creaţiei tehnice. Profesorul inventator Ioan Petruţ este maramureşeanul care face parte din rândul celor cu harul invenţiilor.
La ceas aniversar, inventatorii Filialei Maramureş a Societăţii Inventorilor din România, alături de colegii din ţară, preşedintele SIR prof. dr. ing. Constantin Antohi, îi urează viaţă îndelungată, sănătate deplină şi o activitate inventivă rodnică. Îi dorim să-şi păstreze în continuare aceeaşi pasiune pentru nou, pentru a fi menţine viu prestigiul inventatorilor maramureşeni. Totodată, îi mulţumim lui şi familiei, cu recunoştinţă pentru activitatea plină de entuziasm şi dăruire pentru afirmarea Societăţii Inventatorilor din România.

Prof. dr. ing. Vasile NĂSUI, preşedintele Filialei
Maramureş a Societăţii Inventatorilor din România

1 COMENTARIU

  1. A fost cel mai simpatic Profesor! Și dur, dar și amuzant! Țin minte replici sale, cu tot că au trecut 20 de ani de atunci. Pot merge la toaletă? Poți da nu-i voie! Nu este prost, așa este el. Mă, tu nu ești așa de prost cum pari! Și multe altele. Atunci a fost un respect reciproc elev-profesor, acum totul s-a dus de râpă! Păcat că nu l-am văzut pe Domnul Profesor Petruț pe străzile din oraș, numai pe Domnul Profesor Kadlecz (nu știu dacă am scris corect numele) l-am văzut mai des prin oraș.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.