Aflat într-o vizită protocolară la Sighetu Marmației, ambasadorul SUA s-a întâlnit joi dimineață cu reprezentanți ai presei din Maramureș și din România, la Casa memorială „Elie Wiesel” din Sighetu Marmației, Muzeu al Culturii și Civilizației Evreiești din Maramureș. Au fost de față reprezentanți ai Comunității Evreiești și un grup de profesori de la liceele din localitate.
Excelența sa a fost întâmpinată cu căldură de primarul municipiului, Horia Scubli, și de directorul Muzeului Maramureșului, Gheorghe Todinca, în administrarea căruia se află Casa memorială „Elie Wiesel”, pe care „nici un maramureșean nu ar fi fost în stare să o profaneze așa cum a făcut-o un delincvent de prin altă zonă a țării. De la nefericitul eveniment din august, municipalitatea a luat măsuri astfel încât acest obiectiv se bucură de o supraveghere mai atentă”.
De altfel, Hans Klemm, în discursul său, a ținut să facă referiri și la acel eveniment nefericit, dar și să le mulțumească primarului și autorităților locale pentru promptitudinea cu care (în decurs de două ore) au fost înlăturate urmele de vandalism de pe fațada Casei Muzeu. Aflat pentru a doua oară la Sighet, Hans Klemm a vorbit și despre trecut, despre fosta temniță politică de la Sighet, dar și despre prioritățile Ambasadei SUA în România și parteneriatele economice ale SUA cu țara noastră, promovarea democrației și asigurarea securității într-o lume amenințată nu numai de terorism, dar și de ideologii perimate.
Despre Holocaust, despre supraviețuitori și despre evreii din Maramureș au vorbit David Liebermann, președintele Comunității Evreiești din Sighet, și Peninah Zilberman, președinta Fundației culturale evreiești „Tarbut” din Sighet.
La finalul întâlnirii, Excelența Sa a răspuns numeroaselor întrebări ale jurnaliștilor și a vizitat Casa Muzeu, care are din acest an și bustul din bronz al lui Elie Wiesel, amplasat în curtea casei în care s-a născut laureatul Premiului Nobel pentru Pace.
• La sediul din Sighetu Marmației al Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, Excelența Sa Hans Klemm a purtat discuții, despre minoritatea ucraineană din Maramureș și din România, cu părintele Vicar General pr. Ioan Pițura, cu preotul paroh al Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Sighetu Marmației pr. consilier vicarial dr. Nicolae Lauruc și cu părintele stareț Ignatie de la Mănăstirea Ruscova.