Anuala artelor 2018

0
257

Ne apropiem cu paşi repezi de 1 Decembrie, când aniversăm 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia – 1918-2018. În acest context, Filiala Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici organizează «Anuala Artelor – 2018». În cadrul acestei impunătoare expoziţii din incinta Coloniei Pictorilor din Baia Mare, sunt expuse 86 de lucrări aparţinând unui număr de 61 de artişti plastici din diferite generaţii. Tot în cadrul acestei manifestări expun doi invitaţi de onoare: Susana Fântânariu şi Balanyi Karoly. Expoziţia poate fi admirată la Colonia Pictorilor, până în 9 noiembrie.
Pot spune cu certitudine că pe simezele galeriei sunt prezentate lucrări de o mare varietate stilistică, atât în pictură, sculptură cât şi în artele decorative. Făcând o scurtă trecere în revistă, Anuala Artelor 2018 se prezintă la un înalt nivel artistic.

Bertalan Kovacs

Consemnăm faptul că expun artişti ca Dorel Topan, cu lucrarea Cherry Marilyn with Marilyn Manson – tratată cu o mare ingeniozitate plastică, atât în culoare, cât mai ales compoziţional, în manieră pop-art. Ioan Angel Negrean tratează cu multă originalitate subiectul ales (Lost) în care vibraţia culorilor joacă un rol deosebit de important.
Laura Ghinea continuă un demers pictural din anii trecuţi, în lucrările Lanul (email/metal), lucrări de mari dimensiuni, cu valenţe cromatice şi stilistice deosebit de armonioase. Kovacs Bertalan este un reprezentant de seamă al noii picturi băimărene. În actuala Anuală, artistul prezintă lucrarea Compoziţie cu cai (ulei/ pânză), pe care o tratează în maniera sa binecunoscută, făcând apel la o viziune plastică, lirică aş spune, cât şi la o armonie coloristică.
Adrian Vasile Chira, în cele trei lucrări ale sale: Fereastră, Căutare şi Ino­centa – toate tratate în manieră foto P.C.I./dibond aluminiu, invită privitorul la reflecţii sau, am putea spune, chiar la visare, compoziţiile sale fiind deosebit de armonioase. Barbu Crăciun, în lucrarea Handmade, continuă mai vechile sale teme. În actuala expoziţie, lucrările sale sunt mai elaborate şi totodată mai nuanţate şi mai viguroase.

Marius Mureşan

Dintre artiştii care mi-au făcut o deosebită impresie din actuala expoziţie i-aş aminti pe Mihai Ciplea cu Lucrarea, Aurel şi Cristina Cucu, Leş Paul cu Majorete (ulei/ pânză), Călin şi Ioana Ileana Moldovan, Marius Mureşan cu o sculptură deosebit de modernă, Chitul lui Iona (lemn şi metal). De asemenea, amintesc lucrarea cunoscutului artist Valentin Muste, Vitraliu cu străbuni, care mi-a produs o deosebită impresie.
Ioan Pop (Prilog) prezintă o frumoasă şi echilibrată compoziţie, un trip­tic de mari dimensiuni, Revolta Vestalelor. Iosif Valentin Rozsnyai se remarcă cu lucrarea Facerea şi refacerea timpului. Szanto Andrei, un nume important al plasticii băimărene, cu două lucrări: 5.1 şi 5.2, ambele în tehnica sa preferată: ulei pe pânză. În concluzie, pot spune cu certitudine că este una dintre cele mai bune expoziţii din ultimii 5 ani, aşa cum remarca şi cunoscutul critic şi istoric de artă, dr. Tiberiu Alexa, fiind o reuşită, cu lucrări de înaltă ţinută artistică.

Vasile Naşcu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.