În prima parte a lui 2019, va avea loc etapa de înscrieri în clasa pregătitoare, iar potrivit legii vor putea fi înregistraţi şi copiii cu vârsta sub şase ani la începerea anului şcolar viitor. Mai întâi, aceştia vor trece, însă, printr-o evaluare psihosomatică. Maria-Cristina Faraon, psiholog băimărean, explică în cele ce urmează ce presupune această evaluare şi care este rolul clasei pregătitoare.
• Se urmăreşte identificarea unor competenţe
Reporter: Ce presupune evaluarea psihosomatică?
Maria-Cristina FARAON: Dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. Aceasta are două etape: prima etapă, de evaluare somatică, de către medicul de familie şi cea de a doua etapă, de evaluare psihologică. Evaluarea psihologică se realizează de către comisii speciale organizate în cadrul Centrului de evaluare psihosomatică, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preşcolar (grădiniţe). Se urmăreşte identificarea următoarelor competenţe: competenţe socio-emoţionale – mai precis dacă copilul este capabil să îşi spună numele complet şi vârsta, vorbeşte despre jocul său preferat sau activităţi preferate, recunoaşte principalele emoţii de bucurie, furie, tristeţe, frică, prin vizualizarea unor imagini, poate identifica comportamente potrivite şi nepotrivite pe baza unor imagini; competenţe cognitive (memorie, limbaj, atenţie) – dacă copilul este capabil să redea o poveste cunoscută cu ajutorul întrebărilor şi al unor imagini sugestive, poate să despartă în silabe cuvinte simple formate din una-trei silabe (ex. masă, soare, avion etc.), identifică sunetul cu care începe un cuvânt, focalizarea atenţiei, memoria de lucru; competenţe cognitive (categorizare, prerechizite matematice, prerechizite pentru scris-citit) – dacă copilul recunoaşte şi grupează formele geometrice în funcţie de un criteriu (formă sau mărime), realizează corespondenţa număr-cantitate, poate face diferenţe dintre litere şi cifre, foloseşte corect categorii de dimensiuni: scurt, lung, mare, mic, gros, subţire; competenţe motrice – mişcări de orientare în schema corporală proprie, de exemplu “cu mâna dreaptă prinde-ţi urechea stângă”, “colorează respectând culoarea indicată obiectele menţionate dintr-un şir de obiecte date” şi poate reproduce corect o imagine dată. Mai multe detalii la adresa: adresa: http:// www. cjraemm.ro/cls-pregatitoare. htm.
• Sistemul actual de evaluare identifică copiii nepregătiţi

R.: Unii părinţi grăbesc înscrierea în clasa pregătitoare în special dacă cei mici scriu, citesc şi chiar stăpânesc aritmetica în jurul vârstei de 5 ani. Este, în acest context, o alegere bună?
M.C.F.: Fiecare părinte face o alegere pentru copilul său care îi aparţine şi care, desigur, nu poate fi altfel decât cea mai potrivită la momentul respectiv.
R.: Care sunt riscurile pentru copiii care merg mai repede la şcoală, dar nu sunt pregătiţi pentru această etapă?
M.C.F.: Practic, sistemul actual de evaluare psihosomatică identifică copii care nu sunt pregătiţi de începerea şcolii, cu recomandarea de a rămâne în grupa mare la grădiniţă. Deci, utilizarea „copiii merg prea repede la şcoală” nu este tocmai potrivită. În funcţie de competenţele mai sus menţionate, dacă copilul le are achiziţionate, nu există riscuri sau contraindicaţii.
R.: Trebuie familiarizat copilul cu mediul şcolar în ultimul an de grădiniţă? Ar fi ideale câteva întâlniri prealabile cu viitoarea învăţătoare?
M.C.F.: Clasa pregătitoare este o fază de tranziţie de la grădiniţă la şcoală, concepută tocmai ca elevul să se adapteze pentru şcoală. Poartă uniformă, respectă un orar, nu se dau note sau calificative, iese în pauze când se sună, învaţă litere şi cifre, precum şi comportamente dezirabile social şi reguli, ceea ce îl pregăteşte pentru clasa I. Familiarizarea cu mediul şcolar se face prin programele din grupa mare de la grădiniţă, de vizită organizată a unor şcoli. Dacă părinţii doresc personal să le prezinte viitoarea şcoală, se poate face cu acordul cadrelor didactice şi al conducerii unităţii de învăţământ respective.