Urgenţă în Maramureş: “Ambulanţa”, solicitată la salvarea monumentelor

0
329
Aura Pintea

Maramureşul are nevoie de “Ambulanţa Monumentelor”. Pe zi ce trece, se constată că tot mai multe monumente din patrimoniul local se degradează şi necesită lucrări urgente de restaurare şi consolidare. Oficialii Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş spun că, la nivelul judeţului, aproape 30 de obiective culturale se află în colaps şi în precolaps, fiind la un pas de distrugerea totală dacă nu se va interveni.

Directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş, Aura Pintea, a declarat în şedinţa Colegiului Prefectural de ieri, 12 decembrie, că pe plan local ar trebui organizată Ambulanţa Monumentelor pentru a salva cât mai multe obiective aflate în stare avansată de degradare. “Mi s-a dat promisiunea că vom organiza pe plan local, în Maramureş, această iniţiativă pentru a încerca să salvăm monumente precum Biserica de la Buteasa. Din păcate, problemele nu sunt doar la Buteasa. Am iniţiat o listă de aproape 30 de monumente aflate în colaps şi precolaps. De exemplu, Stâlpul Tătarului pare foarte în regulă. dar piatra de inscripţie se degradează pe zi ce trece şi în curând nu va mai putea fi citită”, a spus Aura Pintea.
Ea a mai adăugat că “finanţarea intervenţiilor pentru proprietăţi private este deocamdată blocată la nivelul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, iar Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş are obligaţia de a întreprinde demersuri pe lângă autorităţile administraţiei publice locale, persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau privat pentru realizarea obiectivelor sale. Încurajăm proprietarii de monumente privaţi să se adreseze asociaţiilor care au ca principal interes reabilitarea monumentelor istorice, să se organizeze la rându-le în asociaţii, grupuri de voluntari care să impulsioneze activitatea de protejare a monumentelor”.
Oficialul de la Cultură consideră că doar “prin unirea forţelor tuturor celor care respectă şi iubesc patrimoniul, putem să intervenim activ în salvarea lui, să ne constituim în exemple pozitive care să fie urmate de alte persoane sau instituţii, să schimbăm mentalităţi şi să promovăm o stare firească de colaborare, de comunicare şi de întrajutorare”.
Reprezentanţii de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş au dat ca exemplu de bune practici intervenţia Ambulanţei Monumentelor la Biserica din Breb. Cu sprijinul Ambulanţei pentru Monumente, venită din Sibiu, dar şi a meşterilor iscusiţi din sat, biserica monument istoric din Breb are acum un acoperiş nou din lemn.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.