Fermierii maramureșeni, îndemnați să devină membri ai „cooperativei de stat” Unirea

0
120
Fermieri la întâlnirea anuală APA Transilvania
Fermieri la întâlnirea anuală APA Transilvania

Guvernanții au hotărât, la finele lunii trecute, înfiin­țarea Casei Române de Comerț Agroalimentar „Unirea”. Normele ei de funcționare însă nu au fost stabilite în detaliu, așa că fermierii sunt îndemnați să contribuie la acest lucru, pentru ca societatea să meargă cât mai bine și în folosul lor.
În acest sens, la adunarea generală de final de an a Federației APA Transilvania, președintele acesteia, precum și directorul executiv al Direcției Județene de Agricultură Maramureș i-au îndemnat pe micii fermieri de la noi să-și expună problemele, pentru ca în final această funcționare a noii societăți să îi avantajeze și pe ei. Virgil Țânțaș, directorul DADR Maramureș, le-a explicat: „În ultima ședin­ță din Alba Iulia, cu ocazia Centenarului, Guvernul a aprobat înființarea unei forme de sprijin al fermierilor, prin constituirea unei cooperative, așa pe înțelesul tuturor, numită Unirea, care să fie finanțată și susținută prin contribuția Guvernului, respectiv a Ministerului Agriculturii. Hotărârea s-a dat în primă fază la modul general, urmează să apară și acea modalitate de aplicare a hotărârii înființării entității respective. Deci s-a aprobat simbolic, mai mult, cu ocazia Centenarului. Acum, rolul fermierilor este determinant, ca la metodologia de aplicare a acestei Hotărâri de Guvern să contribuie. Și aici intră în rol Federația APA Transilvania, care va fi purtătorul de cuvânt al dumneavoastră și de ce nu și noi, dacă vă îndreptați înspre noi, ca să putem prelua sugestiile dumneavoastră, pe care să le trimitem la Minister, pentru modul de aplicare a acestei hotărâri. Cooperativa va fi un sprijin pentru toți agricultorii și nu numai în privința asta. Orice problemă pe care o întâmpinați, că apar probleme zilnic, să o semnalați la asociație și prin intermediul conducerii să ajungă la noi, sau direct la Ministerul Agriculturii, prin președintele federației. Însă orice solicitare trebuie făcută în scris, sau pe mail, deci nu numai că este comunicată prin telefon, sau verbal, ci să fie pusă pe hârtie! Noi suntem obligați să centralizăm problemele și să le procesăm, iar apoi le trimitem mai departe la București, ca de doleanțele dumneavoastră să se țină cont la întocmirea unui act legislativ. Foarte important e ca acel act care iese să fie în interesul agricultorilor, aplicabil. Dacă nu, e greu de implementat în practică, iar odată ce apare în Monitorul Oficial, de la Minister nouă ne vin precizări cum să în punem în practică, dar când ajunge la dumneavoastră, fermierii, constatați că aia nu se poate face, cealaltă nu, și atunci cum procedăm?! Și intervine un fel de ping-pong între autorități și agricultori. De aceea micul producător trebuie să fie pe fază și cu un minut mai rapid în reacții față de ce se dorește a se face de la centru, că altfel el nu poate beneficia întotdeauna de acte legislative care se aplică la noi în județ. Și e păcat, pentru că potențialul nostru agricol este formidabil”.

Proiectul arată bine, dar trebuie corelat cu doleanțele fermierilor

Ideea înființării unei asemenea societăți care să sprijine fermierii de la cap la coadă este bună, însă trebuie pusă în practică cu anumite condiții. Claudiu Frânc, președintele APA Transilvania, a dat următoarele explicații: „Acest proiect este unul foarte interesant și chiar l-am dezbătut mult. Înființarea societății Unirea de comercializare a producției agricole, cu centre de colectare, sună bine, dar dacă facem ceea ce am spus noi cu ea, nu cum a apărut în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, ca act normativ, Ordonanță de Urgență, de înființare. Însă nu statul trebuie să rămână principalul jucător acolo, ci trebuie să fie fermierul, dar nu fiecare individual, ci prin asociații economice. Avem două forme de asemenea asociații cu care putem să venim, să contribuim și să deținem aceste centre de preluare și procesare a producției agricole, pe toate domeniile de activitate. Bineînțeles, mergând pe tot lanțul până la final”. Concret, Guvernul a decis înființarea unei societăți de stat care să gestioneze comerțul cu produsele agricole obținute de fermieri, de la ouă și carne, până la fructe și cereale. Astfel, a fost aprobată înființarea Casei Române de Comerț Agroalimentar „Unirea”. Aceasta este o societate comercială de interes național, menită să contribuie la implementarea politicii agricole naționale, prin valorificarea cât mai bună a potențialului agricol de care dispune România. În acest fel, se constituie o entitate care va asigura achiziția, sortarea, procesarea inițială, standardizarea și apoi distribuția către rețelele interne sau cele externe a producției obținute de către fermieri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.