Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a cinstit doi credincioşi ce au împlinit 100 de ani

0
80

Preasfinţitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a efectuat două vizite pastorale în Parohiile din Săliştea de Sus – Protopopiatul Vişeu şi Parohia Bixad – Protopopiatul Oaş.
Însoţit de Arhid. Teodosie Bud, consilier economic, şi Arhim. Ioachim Tomoiagă, consilier social-filantropic şi misionar, Ierarhul a vizitat mai întâi biserica având hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” împreună cu preoţii slujitori în cele două parohii: Pr. Gavriş Ioan Vancea, Pr. Nicolae Pintea, Pr. Narcis Ioan Ierima şi Pr. Dumitru Iuga.
Apoi s-a deplasat, împreună cu însoţitorii şi preoţii slujitori din Sălişte, pe strada Dr. Gavrilă Iuga, unde locuieşte o credincioasă, ILIŞCA HOJDA, care în data de 14 decembrie a.c. a împlinit venerabila şi admirabila vârstă de 100 de ani de viaţă. Cu această ocazie, Preasfinţia Sa i-a conferit Ordinul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, o icoană cu Maica Domnului, o Sfântă Scriptură, calendare şi un dar pentru Sfintele Sărbători ale Naşterii Domnului (foto).
După acest moment deodată istoric şi emoţionant, Preasfinţia Sa a vizitat biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” şi Centrul Social „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.
Acest Centru Social este în momentul de faţă în construcţie şi va fi destinat cu prioritate pentru preoţii şi preotesele cu nevoi speciale, dar care va avea şi alte utilităţi. În momentul de faţă, este funcţională bucătăria şi sala de mese, unde se desfăşoară diverse activităţi cu tinerii şi vârstnicii din localitatea Sălişte.
Vizita pastorală a continuat la Parohia Bixad, unde Ierarhul a fost întâmpinat de P.C. Pr. Marcel Malanca, protopop al Oaşului, şi Pr. Vasile Chiorean, paroh.
După ce vizitat biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” şi Capela de cimitir, care este în construcţie, a poposit pentru câteva momente în casa încărcată de istorie a venerabilului credincios GHEORGHE MĂGUREAN, care este cinstea localităţii. Acest om a împlinit deja vârsta de 100 de ani de viaţă şi peste 77 de ani de familie creştină, iar acum, în An Centenar, Preasfinţia Sa i-a cinstit vârsta, credinţa, evlavia şi demnitatea cu care a trăit în cei peste 100 de ani în slujba Bisericii Ortodoxe şi a Neamului Românesc.
Menţionăm faptul că a slujit pentru mult timp ca şi paznic la vestita Mănăstire Bixad, în perioade istorice de restrişte. Cu multă dragoste şi emoţie sfântă, Preasfinţia Sa i-a conferit Ordinul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, o icoană cu Mântuitorul Hristos, o Sfântă Scriptură, calendare şi un dar pentru Sfintele Sărbători ale Naşterii Domnului.
Prin aceste fapte de recunoştinţă faţă de aceşti oameni venerabili, din cele două judeţe Maramureş şi Satu Mare, care compun Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţia Sa a realizat un act de cinstire, pentru tot ceea ce au făcut pentru Biserică şi Neam, faţă de două persoane în viaţă care au împlinit 100 de ani.
Prin onorarea acestor chipuri venerabile, care sunt monumente vii de istorie, a fost cinstită memoria tuturor celor care, în cei 100 de ani de Românie Unită, şi-au pus viaţa, râvna şi priceperea lor în slujba Bisericii Ortodoxe şi a Neamului Românesc.
După ce le-a conferit Ordinul „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul şi darurile de Sfintele Sărbători”, Preasfinţia Sa i-a binecuvântat şi le-a spus: „Rugăm pe Atotmilostivul Dumnezeu să vă răsplătească pentru tot ceea ce aţi făcut pentru Familie, Biserica Ortodoxă şi Neamul Românesc şi să vă dăruiască sănătate, mântuire şi întru toate bună sporire”.
Arhim. Ioachim Tomoiagă

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.