O jumătate de secol la Complexul Astronomic Baia Mare

0
52

Complexul Astronomic Baia Mare a împlinit o jumătate de secol. Au fost 5 decenii cu sute de mii de vizitatori, cu împliniri, dar şi cu dezamăgiri aşa cum e viaţa oricărui om şi a oricărei instituţii. Momentul aniversar a fost marcat ieri, 25 iunie, printr-un simpozion la care au participat reprezentanţi de la aproape toate planetariile din ţară.
În debutul evenimentului a fost ţinut un moment de reculegere în memoria lui Mircea Liţe, plecat printre stele anul trecut, acesta fiind considerat unul din “principalii pioni” în derularea unor proiecte importante pentru Complexul Astronomic. La deschiderea oficială a evenimentului a fost prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş, care a oferit o diplomă aniversară şi o reprezentare a logo-ului judeţului.
“Aniversăm 50 de ani de activitate. E o viaţă de om, o viaţă de instituţie. 50 de ani înseamnă sute de mii de vizitatori, înseamnă zeci de becuri schimbate la aparatul de proiecţie, o nouă tehnologie de la Zeiss, înseamnă oameni care au trecut pe aici, oameni care sunt acum aici, oameni care au trecut şi au lăsat semne importante pentru instituţia noastră. Avem bucuria de a fi împreună cu colegi de la aproape toate planetariile din ţară. În aceste zile, ne vom împărtăşi impresii din experienţa noastră”, a punctat managerul Complexului Astronomic Baia Mare, Ovidiu Ignat.
La ceas aniversar, oficialul planetariului a arătat că sunt multe puncte forte ale instituţiei. Printre acestea se numără colaborarea fructuoasă cu elevii de la Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu”, pregătiţi de prof. Lucian Stoian pentru olimpiada internaţională de astronomie.
“La plusuri vă spuneam de sutele de mii de vizitatori care au trecut pragul şi care au rămas cu impresiile foarte bune. Un plus este faptul că am reuşit după 45 de ani să schimbăm aparatura de proiecţie cu ajutorul Consiliului Judeţean Maramureş. Un alt plus important este faptul că mulţi copii au trecut pe la noi pe la planetariu şi s-au pregătit pentru olimpiadele internaţionale de astronomie. Elevii sunt pregătiţi de prof. Lucian Stoian, aici e prezent şi ultimul olimpic, Traian Tuş. Colaborarea cu Centrul de Excelenţă în Astronomie a fost dintre cele mai fructuoase”, a precizat Ovidiu Ignat.
El a mai arătat că pe parcursul anilor în acest spaţiu au fost organizate mai multe expoziţii. Una dintre ele este unică în ţară, Cerul în mâinile tale, prin intermediul căreia nevăzătorii au putut descoperi cerul şi constelaţiile tradiţionale. La partea de minusuri ar fi lipsa de personal specializat. Prea puţini angajaţi în raport cu nevoile instituţiei. Pe perioada verii, la Complexul Astronomic Baia Mare va fi organizată o tabără pentru copii, de marţi până joi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.