Cinci tineri băimăreni cu vârste cuprinse între 17 şi 29 de ani – voluntari ai Asociaţiei DEIS – şi-au dezvoltat, timp de o săptămână, competenţele muzicale în cadrul proiectului „Vibes of Life – Music”, un schimb de tineri ce a avut loc în localitatea Lysos din Cipru.
“Tudor Nemeş (29 ani) a fost liderul de grup, iar membrii grupului – Raul Fozecaş (20 ani), Jeanine Horgoş (17 ani), David Horvath (21 ani) şi Cătălin Petrovan (19 ani). Doi dintre ei, Tudor şi Raul, au participat şi la ediţia de anul trecut a proiectului. Impactul asupra lor a fost atât de puternic, iar experienţa a fost atât de complexă încât au decis să se întoarcă şi anul acesta. Tinerii au participat la o serie de ateliere facilitate de muzicieni profesionişti, abordând nu doar tema muzicii, ci şi lucrul în echipă şi crearea de relaţii inter-umane. La finalul fiecărei zile, participanţii au avut parte de câte o sesiune de feedback astfel că procesul lor de învăţare a fost urmărit cu atenţie. În ultimele două zile, ei au susţinut două concerte în localităţile Paphos şi Lefkosia împreună cu 15 tineri din alte trei ţări: Italia, Grecia şi Cipru. Rezultatul muzical al proiectului este o melodie cu influenţe din cultura fiecărei dintre cele patru ţări participante”, a informat Beatrix Konyves, responsabil PR al Asociaţiei DEIS. Pentru a se cunoaşte mai bine cu tinerii veniţi din alte ţări, fiecare grup a avut de pregătit şi câteva lucruri „de acasă”. “În seara interculturală participanţii s-au familiarizat cu culturile diferite din care provin într-un joc al simţurilor. Astfel, au descoperit câte un obiect specific al ţărilor pentru miros, gust, atingere, văz şi auz. De asemenea, fiecare participant a fost rugat de către organizatori să aducă un condiment. Şi nu orice condiment, ci unul cu o poveste”, a adăugat Beatrix Konyves. Proiectul „Vibes of Life – Music” a fost organizat de organizaţia Politistiko Ergastiri din Cipru şi s-a aflat la a doua ediţie, fiind finanţat prin Erasmus+.
“Scopul proiectului a fost creșterea gradului de implicare activă a tinerilor în societate, iar obiectivele sale au fost: promovarea participării active şi a includerii în rândul tinerilor; promovarea principiilor Erasmus+: toleranţă, respect pentru alte culturi, respect pentru drepturile omului; dezvoltarea unei relaţii de parteneriat de lungă durată între promotorii proiectului; folosirea artei şi mediei ca modalitate de atingere a obiectivelor”, a conchis Beatrix Konyves.