Lansare de carte: „Folclor muzical din Petrova Maramureşului” cules de profesorul Gheorghe Gh. Pop

0
246

Mulţi sigheteni şi petroveni au ţinut să fie prezenţi duminică la prezentarea culegerii „Folclor muzical din Petrova Maramureşului” a profesorului Gheorghe Gh. Pop. Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli, a vorbit despre activitatea omului de cultură Gheorghe Gh. Pop, felicitându-l pentru întreaga activitate de profesor, etnomuzicolog şi dirjor de cor, alături de Daniela Oniţa Ivaşcu, Cornel Huban, Ioan Dorel Todea şi Ion Petrovai. Răspunsul autorului Gheorghe Gh. Pop s-a transformat într-o adevărată lecţie de folclor şi istorie a culturii din Maramureşul voievodal.
În perioada 1971-1984, Gheorghe Gh. Pop a dirijat Orchestra semisimfonică a Casei de Cultură şi a Sindicatelor din Învăţământ, formaţie de mai multe ori laureată a unor concursuri naţionale. În 1972, împreună cu prof. Gheorghe Petrovai, a înfiinţat Ansamblul Folcloric „Mugurelul” al Clubului Copiilor din Sighetu Marmaţiei, care a obţinut ti­tlul de laureat de cinci ori la Festivalul „Cântarea României”, de trei ori la Festivalul „Scoica de Aur” de la Constanţa şi a participat la Festivalul „Bucuriile Europei” din Iugoslavia, Serbia, Belgrad, în anul 1974, şi în Ungaria în 1976. În perioada 1972-1987, a făcut parte din taraful Ansamblului Folcloric „Mara” al Casei de Cultură din Sighetu Marmaţiei, participând la numeroase festivaluri în ţară şi în Europa. A condus orchestra timp de opt ani, a îmbogăţit repertoriul acesteia cu melodii populare culese din zona folclorică a Maramureşului, a contribuit la obţinerea a numeroase premii. Din anul 1990, Gheorghe Pop este dirijorul Corului mixt al Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Sighetu Marmaţiei. A înfiinţat şi dirijat primul grup coral al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, prezentând pe parcursul a opt ani concerte pe plan local şi judeţean.
Etnomuzicologul Gheor­ghe Gh. Pop a publicat lucrările: „Folclor muzical din Ţara Maramureşului” (1982), volum premiat de Academia Română pentru autenticitate; „Sculaţi, sculaţi, boieri mari” (în colaborare cu Pamfil Bilţiu), 1996, cu peste 120 de melodii transcrise pe note, predominând colindele; „180 de Colinde din ţara Maramureşului” colecţie proprie; „140 de Pricesne şi cântări duhovniceşti” – colecţie pentru cor mixt; „Folclor muzical din Maramureş” – colecţie de 619 melodii; „Folclor muzical din Petrova Maramureşului”. Mai are lucrări în manuscris, care aşteaptă să fie tipărite.
Ne-a informat prof. dr. Ioan Dorel Todea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.