Întâlnire literară la Cafeneaua Merito

0
213
Georgeta Corniţă, Doina Ruşti, Bogdan Raţiu

În cadrul Cafenelei Merito, scriitoarea Doina Ruşti s-a întâlnit recent cu cititorii băimăreni. Cu această ocazie şi-a lansat noul său volum, “Homeric”, apărut la Editura Polirom, Iaşi, 2019. Moderatorul discuţiilor a fost prof. Tatiana Cauni, laureat Merito.
Prof. univ. dr. emerit Georgeta Corniţă a remarcat faptul că a venit la un eveniment cultural deosebit, iar volumul a fost catalogat ca fiind unul de calitate. „Iată găsim acum şi romane de calitate, aici se înscrie şi ultima apariţie a cărţilor doamnei Doina Ruşti. În general îmi este greu să vorbesc de o carte. Dacă ştii să te apropii şi ştii să descoperi ce este în spatele acestei cărţi atunci vei găsi o serie de impresii despre care poţi să vorbeşti. Am citit cartea şi mi-am dat seama că e o carte ce ne oferă posibilităţi nebănuite de a pătrunde ca un fel de spiriduşi dintr-o poveste în alta. Este vorba cu adevărat de magia unor poveşti întreţesute. Reperele istorice şi geografice sunt un fel de pretexte pentru a da posibilitatea inspiraţiei să se materializeze printr-o autentică, surprinzătoare, captivantă şi plină de mister construcţie a verbului. Toate personajele conving şi surprind, fiindcă realul şi fantasticul se amestecă permanent lăsând mereu deschisă o fereastră spre omenesc. Femeia poartă în ea atuurile şi neîmplinirile arhetipale”, a afirmat prof. univ. dr. emerit, Georgeta Corniţă.

Similitudini cu scriitura lui Mircea Cărtărescu

La rândul său, prof. dr. Bogdan Raţiu, laureat Merito a asemănat cartea Doinei Ruşti cu scriitura lui Mircea Cărtărescu. „E o carte de toamnă, e o carte de stat pe ea. E o carte în care o regăsim pe Doina Ruşti, altfel, aşa cum critica literară spunea că aşteaptă să o vadă: o carte mai alertă, mai dinamică, mai bazată pe fantezie. Nu s-a mai dus spre real atât de pregnant, ci ne duce spre lu­mea fanteziei. Din punct de vedere cultural e cartea ce m-a făcut să mă simt extrem de bine, citind-o. Eu mi-am făcut teza de doctorat pe scriitura lui Mircea Cărtărescu. Eram foarte apropiat de stil, de imaginile de stil baroc şi le-am regăsit în această carte. Eu am definit-o ca fiind o carte despre un eros suspendat deasupra unei lumi magice. Există foarte multă rigurozitate şi simboluri foarte bine poziţionate”, a spus Bogdan Raţiu.
Doina Ruşti s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă și construcție solidă, cele mai multe apărute la Polirom. Romanul Fantoma din moară (2008), despre comunismul românesc, a fost distins cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, iar Lizoanca la 11 ani (2009) a primit Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române. Acesta din urmă a fost tradus în Germania (Berlin, Horlemann Verlag), în Italia, în Spania, în Ungaria și în Macedonia, bucurându-se de cronici pozitive. De ase­menea, ro­manul Zogru a fost recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor – Asociația Scriitorilor din București şi a fost tradus în mai multe limbi. “Manuscrisul fanariot” (2015) și “Mâța Vinerii” (2017) sunt alte două romane, bine primite de public si de critică. “Mâța Vinerii” s-a tradus în germană, maghiară, spaniolă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.