Săcălăşeni doreşte încălzirea instituţiilor prin piroliză

0
152

Comuna Săcălăşeni are un proiect de obţinere a energiei prin piroliză. Acesta va fi depus pe fonduri europene nerambursabile. În cazul finalizării investiţiei, comuna se va încălzi cu biomasă ca materie primă. Alături de Săcălăşeni, mai sunt alte două administraţii ce intenţionează să-şi implementeze această tehnologie.
Proiectul va fi depus pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), cuantumul său fiind de milioane bune de euro: „Pe POIM depunem spre finanţare un proiect de termoficare a localităţii pentru toate instituţiile publice, respectiv şcoli, baze sportive, cămine etc, utilizând energia verde. Concret, este vorba despre piroliza materiei organice, adică a deşeurilor industriale. Investiţia presupune o instalaţie specială, destul de costisitoare, care transformă materia organică în energie – combustibil, lichid sau gazos. Instalaţia va fi amplasată la distanţa optimă între cele trei localităţi. La finalizare vom avea agent termic şi energie electrică furnizate de această staţie. Am semnat contractul de consultanţă şi cel de depunere a cererii de finanţare. Sesiunea de depunere este până la sfârşitul anului. Pe această măsură de finanţare sunt sume de bani neutilizate până acum şi asta ne dă speranţa că vom accesa banii necesari. Valoarea estimată a proiectului este între 5 şi 10 milioane de euro”, a explicat Emilian Pop, primarul comunei Săcălăşeni.

Proiectul va rezolva o serie de probleme

Administraţia din Săcălăşeni va merge în tandem cu alte două comune din Maramureş, care şi ele intenţionează implementarea acestui proiect. Primăriile vor colecta astfel de­şeurile de biomasă de pe întreg teritoriul judeţului: „Nu mai este implementat un asemenea proiect la nivel de administraţie în ţara noastră. Din ce ştiu eu, în Europa mai există într-un singur loc. Realizarea investiţiei însă înseamnă foarte mult pentru noi: rezolvarea problemei energetice, un număr important de noi locuri de muncă la nivelul comunei, un pas în faţă spre evoluţie. La nivelul Maramureşului vor fi trei asemenea staţii, care merg în tandem, ce vor acoperi aproape tot judeţul în ceea ce priveşte colectarea materiei prime, deci vom avea un judeţ puţin mai curat. Am făcut vizite şi la firma care construieşte aşa ceva, cu colegii interesaţi. Piroliza, ca procedeu, nu este atât de nouă, s-a folosit în al Doilea Război Mondial, când au rămas unii fără combustibil şi au scos proiectul din sertar. Acest sistem există implementat şi la Facultatea de Energetică din Bucureşti, l-am văzut în urmă cu aproape 10 ani. Din păcate, nu s-a pus în valoare până astăzi la potenţialul pe care-l are. Materia primă o constituie orice materie organică. Proiectul are nişte condiţii pe care trebuie să le respectăm, adică la ceea ce se cere să introduci în pirolizator – biomasă – şi asta va fi”, a conchis primarul din Săcălăşeni. Piroliza este un proces de descompunere chimică cu ajutorul căldurii. Ceea ce se va întâmpla concret în aceste staţii este descompunerea termică a deşeurilor organice.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.