Trichineloza, răspândită în întreaga lume, este o boală infecţioasă determinată de un vierme, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne contaminată. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug însă larvele. Omul se infectează prin consum de carne de porc, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. Acesta este motivul pentru care reprezentanţii DSP Maramureş au făcut publice mai multe măsuri de prevenire a bolii.
Cum se manifestă boala?
La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de: cantitatea de carne ingerată, masivitatea contaminării ei şi de rezistenţa organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne contaminată, febră, edeme palpebrale şi faciale, însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie. Din fericire, boala nu se transmite interuman. Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat, neexaminată trichineloscopic; unele obiceiuri culinare precum prepararea termică „în sânge”, sau consumul de preparate crude, ori insuficient prelucrate termic (pastramă, cârnaţi uscaţi sau afumaţi, şuncă); achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate; tăierea clandestină a animalelor. În cazul apariţiei de simptome digestive sau oculare după consumul de carne de porc sau vânat infestată, specialiştii DSP Maramureş recomandă „să vă prezentaţi de urgenţă la medicul de familie”. De asemenea, reprezentanţii instituţiei recomandă populaţiei: „să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora; să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar; să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic”.