După zeci de ani, Facultatea de Litere a „Nordului” a fost renovată

0
197

Liga Studenților „Pintea Viteazul” (LSPV) a câștigat titlul de „ONG-ul anului 2019” pentru toate activitățile desfășurate în acest an prin intermediul cărora a îmbunătățit viața studențească din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare. Premiul a fost oferit de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Maramureș care a organizat joi, 12 decembrie, Gala Voluntarilor Maramureșeni.

• Renovare în trei etape

Prima etapă a acestor investiții a primit startul la începutul verii, imediat după finalizarea cursurilor anului academic trecut. „Atunci, s-au instalat aparate de aer condiționat în șase săli de curs: 7, 9, 10, 42, 44 și 45. De asemenea, s-au montat, la exterior, jaluzele electrice în sălile de curs expuse la soare, respectiv în: 7, 9 și 10. Totodată, peste vară, s-au zugrăvit și cele trei holuri care aparțin de Facultatea de Litere. Cea de a doua etapă a renovării a început la sfârșitul lunii septembrie, când au fost zugrăvite sălile de curs situate la parterul clădirii. În data de 15 octombrie, au fost gata lucrările, iar toate sălile de la parter au fost zugrăvite cu excepția cabinetelor profesorilor. În a doua jumătate a lunii octombrie, a debutat cea de a treia etapă destinată renovării pentru care s-a alocat suma de 41.000 de lei. Banii au fost direcționați pentru reabilitarea sălilor situate la etajul al doilea, încăperile de aici fiind afectate de furtuna de acum doi ani. În total, în cadrul acestei renovări, nouă săli de curs au fost zugrăvite integral (7, 9, 10, 11, 42, 44, 45, 66 și Multimedia), s-au montat table noi și videoproiectoare (în sălile: 7, 9, 10, 11, 44, 45, 66 și Multimedia), au fost instalate table inteligente (în sălile: 9, 10, 11, 44 și 45), au fost schimbate uși și calorifere, a fost înlocuită întreaga rețea de internet, existând, în prezent, conexiune de mare viteză wirelles în toată clădirea de pe strada Victoriei 76”, a explicat conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere.

• Miros de proaspăt zugrăvit care nu pune în pericol sănătatea studenților și a profesorilor

În urma acestor activități de renovare a Facultății de Litere, spre finalul lunii noiembrie, în spațiul mass-media local, a apărut un articol care acuza faptul că aerul din sălile de curs proaspăt zugrăvite este irespirabil, chiar toxic. Subiectul a luat amploare în contextul scandalului deratizării de la Timișoara soldat cu moartea a trei oameni. „În urma acestui articol, am avut un control al Departamentului de Arme și Explozivi din cadrul Poliției. I-am dus pe reprezentanți în sălile de curs atât de sus, cât și de jos. Ei credeau că studenții stăteau efectiv în sălile ce erau în curs de renovare, dar nu era așa. I-au chestionat pe studenți, aceștia au răspuns că nu sunt deranjați, drept dovadă nu am avut niciun student care să vină să reclame o problemă în acest sens. Mai mult, au fost în control și cei de la DSP (Direcția de Sănătate Publică). Din partea ambelor părți, în procesul verbal s-a constatat faptul că există un miros de proaspăt zugrăvit, dar care nu pune în pericol sănătatea studenților și a profesorilor”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere. În urma celor întâmplate, trei săli de curs (42, 44 și 45) au fost închise, iar geamurile sunt lăsate în permanență deschise. Grupele de studenți care făceau cursurile în aceste locații au fost relocate. În plin scandal, Liga Studenților „Pintea Viteazul” (LSPV) a făcut un chestionar în rândul studenților de la Litere pentru a aprecia în ce măsură a fost afectată activitatea didactică de această renovare. 52 de studenți au răspuns că renovarea „nu a afectat deloc”, 37 au apreciat că a afectat „în mică măsură” și doar 19 – „în mare măsură”.

• „Facultatea de Litere se dovedește atractivă și performantă”

Așadar, Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare este acum atractivă atât din punct de vedere a specializărilor, cât și datorită spațiilor de curs igienizate și dotate. În acest an universitar, Facultatea de Litere găzduiește cursurile a 13 specializări la nivel de licență și alte 11 specializări la nivel de masterat. „Față de 2015, an în care am preluat mandatul de decan al Facultății de Litere și erau înregistrați, la 1 octombrie, 274 de studenți, din care 99 la taxă, în 2019, la începutul anului universitar, Facultatea de Litere are 397 de studenți din care 215 sunt la taxă. Avem cu 123 de studenți în plus, cei mai mulți la taxă, în condițiile în care elevii sunt tot mai puțini. Într-o astfel de situație, Facultatea de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare se dovedește atractivă și performantă. Mai mult, când am preluat facultatea, eram pe minus și eram susținuți financiar de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. În 2017, eram deja pe plus”, a punctat conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere. În viitorul apropiat, decanatul Facultății de Litere dorește și renovarea clădirii situate pe str. Crișan (lângă Teatrul Municipal Baia Mare), locație în care se desfășoară cursuri ale studenților. Și acolo trebuie zugrăvite sălile de curs și e necesară instalarea aparatelor de aer condiționat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.