Protestul minerilor de la IPEG a fost suspendat

0
308
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ieri, 60 de foşti salariaţi ai Întreprinderii de Prospecţiuni şi Explorări Miniere Maramureş, acum pensionari, s-au adunat în Baia Mare şi au decis să suspende protestul început în luna mai 2019, deoarece au primit satisfacţie prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 10 a Guvernului, apărută în 4 februarie şi publicată în Monitorul Oficial în 7 februarie 2020. La întîlnire au participat IPEG-işti pensionari din Baia Mare, Borşa, Cavnic, Tîrgu Lăpuş, Baia Sprie, Băiuţ, Răzoare, Ilba-Handal, Băiţa, Stejera… Liderii protestatarilor, Vasile Leş şi Ioan Gherghel, le-au mulţumit pentru implicarea de lungă durată, protestul de lungă durată convingîndu-i pe politicieni că minerii care au lucrat la explorările şi prospecţiunile miniere au aceleaşi drepturi ca aceia de la exploatările miniere.
Ioan Gherghel, fost director tehnic la IPEG (vreme de 11 ani), ne-a spus că circa 200 de pensionari maramureşeni cu stagii de muncă la IPEG, pensionaţi în perioada 2001-2010, n-au primit sporul de 50% la pensie, fiind discriminaţi faţă de colegii lor din IPEG pensionaţi înainte de 2001 şi după 2010. După multe discuţii cu autorităţile, după proteste în faţa Casei de Pensii Maramureş, apoi în faţa Prefecturii, politicienii au înţeles situaţia şi au acceptat s-o îndrepte prin OUG nr. 10/2020. Pensiile le vor fi mărite cu sporul respectiv, iar diferenţa de bani va fi plătită retroactiv de la 1 octombrie 2018 pînă azi.
Iulian Rusu din Baia Mare va avea pensie cu cîteva sute de lei mai mare, bani meritaţi, căci a lucrat în puţul de mină adînc de 500 m, unde temperatura era de 38 de grade Celsius. Primea 2 l de apă minerală Hebe pe schimb. Are fibroză pulmonară.
Ciprian Păşcuţă din Baia Sprie a lucrat 6 ani la mina IPEG, dar această perioadă nu i-a fost considerată muncă în subteran cu spor de 50%. Din cauza muncii în umezeală, are coxartroză la şolduri, unul i-a fost protezat.
Ioan Vele a muncit 11 ani la IPEG Răzoare, în mina de fier-mangan, roca de acolo fiind foarte tare. Este mulţumit de Ordonanţa 10.
Vasile Leş din Tăuţii Măgherăuş ne-a spus că, în 1-2 săptămîni, cei 200 de pensionari IPEG vor primi noile decizii cu pensia recalculată. Aşa că deocamdată protestul este suspendat pînă la finalizarea emiterii tuturor deciziilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.