Sâmbătă am citit, pe prima pagină a ziarului nostru, o știre care m-a făcut să tresar, în lumea asta ațipită, când este vorba de presa scrisă. Știrea sună așa: “Camera de Comerț și Industrie Maramureș, în urma analizei și prelucrării rezultatelor economice înregistrate de companiile maramureșene, în anul 2019, prin programul informatic implementat la nivel național de sistemul cameral, cotidianul GRAIUL MARAMUREȘULUI, din Baia Mare, se clasează pe LOCUL I, în domeniul: activități de editare a ziarelor, clasa de mărime: întreprinderi mici.” Evaluarea a fost făcută în contextul Topului firmelor maramureșene 2020, manifestare cu tradiție în viața economică a Maramureșului. Eveniment de toamnă care îmi aduce aminte de prietenul ziarului nostru, Gheorghe Marcaș, fost președinte al CCI.
Situarea ziarului nostru pe acest loc, în fiecare an, a devenit o obișnuință în ultimele decenii. Este ilustrată, fericit, coordonarea economică și financiară a societății care asigură editarea ziarului. Adică exprimă voința grupului de jurnaliști care s-au adunat, laolaltă, în baza Legii 31 care, printr-o organizare democratică, și își conduc propriile interese financiare pentru a tipări publicația. Și asta o facem de peste trei decenii. Cu alte cuvinte, cotidianul nostru, de la înființare, nu are un finanțator din exterior. Ci noi ne-am luat soarta economică în propriile mâini. Ajungând în anul treizeci al tinereții noastre.
Ca unul care m-am numărat printre întemeietori, și am fost ales de colegi, câțiva ani buni, să le reprezint interesele profesionale, vă pot spune că am rămas singurul cotidian județean din țară care a traversat deceniile sub această formă de organizare. Și asta a presupus multe însușiri profesionale pentru a defini durata. Nu întotdeauna am avut cărarea printr-un lan de grâu. Nicidecum. Ziarul a fost obligat să urmeze hurducăturile tranziției, presiunea unor legi, nu întotdeauna favorabile întreprinderilor mici și mijlocii, prețurile tiparului și hârtiei au fost suficient de neprietenoase, scăderea interesului pentru ziarul tipărit, inclusiv serioase defecte în difuzare. Și alte piedici neprevăzute, ivite în cale. Multe din aceste neajunsuri s-au răsfrânt asupra presei scrise, în general.
Toată lumea cumpără un ziar pentru conținutul lui. Aici, confrații mei de la „Graiul Maramureșului” au, și au avut, suficiente resurse pentru a ține ridicată ștacheta valorii profesionale. Au dat dovadă de fler, de condei, inspirație, intuiție, autoritatea informației. Au imprimat ziarului o direcție independentă, cu o miraculoasă armonie a timpului, pentru a sluji adevărul. Cât se lasă el descoperit. Adică ziarul este credibil în informație și în perioada în care au năvălit în lume suficiente ipostaze ale minciunii. Apoi am avut grijă sporită pentru exprimare, pentru lauda limbii române. Am plecat de la gândul unui scriitor, drag mie, Albert Camus, care spunea că ziaristul este istoricul clipei. Am crezut, astfel, că orice ziarist bun este parțial un istoric tocmai pentru că abordează istoria clipei. Dar să nu uităm că un articol de ziar, sau un editorial, dacă nu este recitit după o vreme, rareori lasă impresia unui fragment de istorie.
Știu că presa reprezintă, pentru cei care studiază istoria, un izvor foarte important de studiu. Dar presa vorbește despre ceea ce este important, și despre ce nu este important în lume. Dintotdeauna viața oamenilor nu este alcătuită din evenimente epocale, ci și din prețul pâinii, construcția unui pod, ori dezvelirea unei statui. Toate acestea nu se află, neapărat, în tratate de istorie, dar pot fi găsite în colecții de ziare. Toate acestea dau durată unei publicații. Fiind un prețios izvor de informații. Încă nu s-a născut istoricul care să reușească să dea culoare ultimilor treizeci de ani. Presa consemnează evenimentele istorice ale acestei perioade.
După cum a făcut-o și cotidianul GRAIUL MARAMUREȘULUI, devenind astfel o carte de istorie a zilelor scurse. Cei care au condus acest ziar au avut, și au, o atitudine de solidaritate profesională cu colegii din județ și din țară. Imediat după înființare cotidianul nostru l-am înscris în Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, unde este și astăzi. În urmă cu un sfert de veac, s-a constituit Filiala Maramureș a Uniunii Ziariștilor Profesioniști, având drept nucleu colegi de la ziarul nostru. Recenta recunoaștere a sănătății economice este strâns legată de reușita profesională. De scrisul la ziar. Ideile din texte formează marfa splendidă care se cumpără.
Doresc a spune că suveranii colaboratori ai ziarului sunt CITITORII.