Prof. Tatiana Cauni: „A fost un an cu multe provocări, dar în care am învățat foarte mult”

0
439

Pentru comunitatea de profesori MERITO din Maramureș, agenda anului 2020 a fost plină de evenimente, majoritatea concentrându-se în jurul aceluiași obiectiv: optimizarea educației virtuale. Noul an aduce multe speranțe și, bineînțeles, o serie de noi inițiative aflate sub cupola MERITO.

• 13 webinare MERITO, 3 Cafenele MERITO online, 1 Atelier MERITO pentru elevi și un Forum MERITO maraton

Reporter: Cum poate fi rezumat anul pandemic 2020 pentru comunitatea MERITO din Maramureș?
prof. Tatiana CAUNI: Pentru Comunitatea MERITO din Maramureș, anul pandemic, 2020, a fost bogat în evenimente interesante, cu oameni de la care au putut învăța multe lucruri valoroase, utile pentru ei, dar și pentru elevii lor. În aprilie, 2020, am avut primul Webinar Merito, Maramureș, din primul sezon, iar în decembrie, 2020, am avut cel de-al 13 lea Webinar Merito, Maramureș din sezonul doi. În tot acest interval de timp, am evoluat împreună cu profesorii din comunitatea noastră, am căutat soluții pentru a face față acestui tip de educație virtuală. Dacă în primul sezon de webinare l-am coordonat aproape singură, încet, încet s-au creat legături și în Comunitatea de profesori MERITO, astfel că în sezonul doi, din septembrie, i-am avut aproape de mine și pe Coziana Zaharia (București), Antoneta Împușcatu (Tulcea) și Lucian Oprea (Constanța) și împreună am format echipa care a dus la bun sfârșit sezonul doi de Webinare MERITO (în număr de opt). Bineînțeles că totul a fost posibil cu ajutorul celor doi oameni minunați din MERITO, liderul și managerul proiectului: Măriuca Talpeș și Cosmin Chiriță, dar și partenerii noștri RBL Maramureș, prin Ciprian Borșan și Casa Corpului Didactic Maramureș. În cadrul webinarelor, am prezentat aplicații și instrumente digitale de remediere, predare, învățare, evaluare și consiliere (dirigenție). În plus, am reușit să aduc în Maramureș și ediția a doua a Forumului MERITO (online) – PRO-Alternative MERITO (în noiembrie, de Ziua Educației, acest Forum a avut o primă ediție față în față, în februarie 2020, în Maramureș), unde au fost prezenți peste 10 profesori MERITO din țară. Un bilanț ar fi: 13 webinare MERITO, 3 Cafenele MERITO online, 1 Atelier MERITO pentru elevi (Aripi de poveste cu 80 de elevi) și un Forum MERITO maraton cu Ateliere MERITO pentru elevi, profesori, Școala pe concepte și o sesiune de Strategii de adaptare în clasă. Da, pot spune că a fost un an cu multe provocări, dar în care am învățat foarte mult, am creat legături cu profesori din țară și prietenii strânse cu profesori dragi mie din MERITO. Cred că profesorii care au fost dedicați meseriei lor, implicați în tot ce presupune educația, atunci, când nu a existat pandemia, au făcut și acum, în situații mai mult decât „interesante”, tot ce le stă în puteri să le asigure elevilor un climat favorabil învățării.

• proiect pentru vara 2021:
Școală MERITO în Maramureș, cu elevi de liceu

R. Care sunt proiectele gândite pentru noul an?
prof. T.C.: În noul an, care încă este o necunoscută pentru noi, ne dorim să continuăm cu un sezon trei de Webinare MERITO, ținând cont de provocările pe care le vom întâmpina și de nevoile profesorilor din comunitate. Ne dorim să dăm startul acestui sezon trei în luna februarie (deja am avut prima întâlnire de lucru pentru a pune la punct câteva detalii legate de acest sezon), cu teme interesante din care să putem învăța împreună. Și, pentru că atunci când lucrurile funcționează bine, în acest sezon vor fi patru profesori MERITO care vor forma echipă cu mine: Coziana Zaharia (București), Antoneta Împușcatu (Tulcea), Lucian Oprea (Constanța) și Vasilica Găzdac (Bistrița), educatorul MERITO 2020. În același timp, vom schimba și formatul webinarelor, vom aduce și alți profesori MERITO din țară, pentru a-i cunoaște profesorii din Comunitatea MERITO Maramureș. De asemenea, îmi doresc ca împreună cu Casa Corpului Didactic Maramureș să organizăm câteva Cafenele MERITO și Ateliere MERITO pentru județul nostru și nu numai, momentan în mediul virtual. Și, bineînțeles că îmi doresc în noiembrie, 2021, Ediția a III-a a Forumului MERITO, în Maramureș. Am lăsat la final ceea ce sperăm din suflet eu și liderii proiectului MERITO (Măriuca Talpeș, Cosmin Chiriță), dar și RBL Maramureș (Ciprian Borșan), să realizăm – o Școală MERITO (pe concepte), în Maramureș, în vara aceasta, cu elevi de liceu (teoretic și tehnologic), pentru că în vara anului 2020, am avut prima Școală MERITO (pe concepte – primar și gimnaziu) în Sfântu Gheorghe, Tulcea. Cu siguranță, dacă vor mai apărea oportunități pentru alte idei de pus în practică vom ține cont de ele. Nu cred că va fi ușor acest an și nu cred în revenirea la o normalitate antepandemie. Nici nu știu dacă îmi doresc acest lucru și dacă este sănătos pentru noi. Cred, însă, că ar trebui să nu pierdem ce am învățat în această perioadă. Cine nu a învățat nimic este pentru că nu și-a dorit!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.