Femeile gravide și lăuzele – scutite de la coplată. Analize și investigații, gratuite

0
47

Femeile gravide sau lăuzele sunt asigurate automat în sistemul de sănătate, indiferent dacă plătesc contribuțiile la sănătate sau nu. Adică, indiferent dacă au venituri sau nu, acestea beneficiază în mod gratuit de o serie de analize și investigații cuprinse în pachetele medicale stabilite de Guvern.
Analizele și investigațiile pe care le pot face gratuit femeile însărcinate sunt incluse în pachetele medicale din cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 și 2019, a căror valabilitate a fost extinsă până la 31 martie 2021. Deși se lucrează la un proiect pentru pachetele medicale pentru 2020-2021, acesta nu a fost încă aprobat, Guvernul optând pentru prelungirea și completarea pachetului medical pentru anii 2018-2019.
Legea nr. 95/2006 stipulează că toate femeile însărcinate și lăuzele sunt scutite de la coplată și beneficiază de asigurare, fără plata contribuției, pentru serviciile medicale legate de evoluția sarcinii. Consultațiile de monitorizare a evoluției sarcinii și lehuziei de care pot beneficia femeile sunt: luarea în evidență în primul trimestru; supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a; supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv; urmărirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu; urmărirea lehuzei la patru săptămâni de la naștere.
În cadrul supravegherii gravidei se face și promovarea alimentației exclusive la sân a copilului până la vârsta de 6 luni și continuarea acesteia până la minimum 12 luni, recomandare testare pentru HIV, hepatită de etiologie virală cu virus B și C și lues a femeii gravide. Investigațiile paraclinice și tratamentele specifice sarcinii pot fi recomandate de către medicul de familie, însă numai pentru intervalul de timp de la momentul în care gravida este luată în evidență de către acesta și până la patru săptămâni de la naștere.
Normele metodologice de aplicare a contractului-cadru privind pachetele medicale pentru anii 2018-2019 prevăd următoarele analize și investigații medicale pentru supravegherea unei sarcini normale: consultații de specialitate obstetrică-ginecologie; ecografie de confirmare, viabilitate și datare a sarcinii;
determinarea grupului sanguin ABO și grupului sanguin RH; uree serică; acid uric seric; creatinină serică; glicemie; TGP, TGO, TSH; examen complet de urină (sumar + sediment); VDRL sau RPR – Serologie sifilis; testare HIV la gravidă; evaluarea gravidei pentru infecții cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, infecția cu citomegalovirus, hepatită B și C); secreție vaginală; examen citologic Babeș-Papanicolau (până în săptămână 23 + 6 zile de sarcină) sau test de toleranță la glucoză per os; hemoglobină glicată (interval săptămâna 24 – săptămâna 28+6 zile) sau biometrie fetală (săptămâna 29- săptămâna 33+6 zile) sau detecția Streptococului de grup B (săptămâna 34 – săptămâna 37+6 zile).
În privința unei sarcini cu risc sunt incluse și alte tipuri de investigații:
ecografie obstetricală și ginecologică; dozare proteine urinare; proteine totale serice; sodiu seric; potasiu seric; cardiotocografie (pentru evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III). Pentru screening-ul prenatal, care se efectuează în perioada cuprinsă între săptămâna 11 și 19 + 6 zile de sarcină, sunt prevăzute următoarele servicii medicale: ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale (S11 – S19+6 zile); dublu test/triplu test; consultație de specialitate obstetrică ginecologie (interpretarea rezultatelor).
Contractul-cadru al serviciilor medicale mai prevede faptul că internarea pentru naștere se face fără bilet de internare. În spital, atâta timp cât nu cer condiții speciale (adică peste cele standard), mămicile vor putea beneficia gratuit de consultații, investigații, diagnosticare, tratamente medicale, medicamente, cazare și masă. Totodată, femeile gravide beneficiază de toate celelalte servicii medicale oferite celor asigurați: la medicul de familie, servicii dentare, în spitale, în ambulatoriu, servicii medicale de urgențe la domiciliu și transport sanitar.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.