Acad. Alexandru Surdu (24.02.1938 – 11.12. 2020) a fost un erudit, un spirit ales, reflexiv, coagulator, mereu citând în limbile greacă, latină și germană. De câte ori descindea în Maramureș, se comporta ca un descălecător; el rafina totul în jurul său, iar în fața lui se deschideau parcă și ușile cerului, precum la auzul colindelor. Rămâne antologică, în aceste sens, comparația dintre scena cu copiii care se jucau, în timpul serviciului religios, în fața altarului Mănăstirii Dragomirești, printre picioarele preoților și ale starețului Sofronie, cu Raiul mult râvnit.
Ne repeta mereu să nu ne fie rușină că suntem români, să nu ne fie rușine de dreapta noastră credință; ni se împărtășea cu trăirile sale patriotice, invocându-ne trecutul cavaleresc marmațian, ca un mare orator, cu o desăvârșită putere de evocare a trecutului. Ne îndemna să ne amintim, cu dulceață istorică, despre cum au luptat înaintașii noștri, ale căror nume le purtăm până astăzi, despre cum s-au rugat, cum au trăit ș.a.
Era un personaj de Aulă, îi plăcea să se înfățișeze în ținută academică, ca un prinț al oratoriei, înnobilând, de fiecare dată, anturajul căruia îi dădea strălucire, aură. Se uimea mereu în fața icoanei numită Marmația și, de aceea, a scris despre „Ordinul Cavalerilor Marmațieni”, „Codicele de la Ieud” ș.a.
Ne vorbea cu înflăcărarea unui enciclopedist, așa cum îi stătea bine unui șagunist, despre muzica pentadică a Marmației, trimițându-ne la lectură (Dimitrie Cuclin), dovedindu-se a fi un meloman rafinat. Maramureșenii l-au adulat, răsplătindu-l cu „Crucea Voievodală Maramureșeană” a Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a fost făcut cetățean de onoare și ambasador cultural al Maramureșului, precum și cetățean de onoare al orașelor Săliștea de Sus și Dragomirești, al comunei Giulești ș.a.
A fost vicepreședinte al Academiei Române, președinte al Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie al înaltului for și a girat centre de studii, în Maramureș, sub auspiciile Academiei, la Săliștea de Sus, Dragomirești și Giulești.
Dr. Ilie Gherheș