În Baia Mare, medicii pneumologi se luptă cu virusul ucigaș și tuberculoza în același timp

0
290

Dr. Mădălina Dragoș, medic primar pneumolog din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare a făcut o declarație tulburătoare, cu ocazia Zilei Mondiale a Tuberculozei:
„Anul 2020 a fost în principal anul în care ne-am implicat în pandemie. Pentru pacienții de tuberculoză și suspecții acestei boli a fost anul lipsei la servicii medicale de calitate, în principal prin implicarea medicilor pneumologi din spitale și dispensare medicale în lupta cu virusul SARS-CoV-2 . Prin proiectele pe care le vom derula de acum înainte și în județul Maramureș, sper să avem acces mai bun la diagnosticarea rapidă a tuberculozei sau altor boli pulmonare. Sper ca oamenii să nu mai ajungă prea târziu și să reclădim încrederea. Prin buna organizare și cooperare, precum și prin buna comunicare, putem să ne ocupăm de ambele boli”.
Săptămâna trecută, în Spitalul de Pneumoftiziologie Baia Mare, mama unui copil de 1 an a pierdut lupta cu tuberculoza pentru că a ajuns prea târziu la spital.
Dr. Mădălina Dragoș: „Sper ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. Sper să ne reluăm viața și accesul la servicii medicale pentru toate afecțiunile, nu numai pentru virusul SARS-CoV-2”- a precizat medicul pneumolog.

Proiect:
Provocările sistemului de sănătate privind tuberculoza

Ministerul Sănătății derulează un proiect amplu – „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” – finanțat prin Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei.

În cadrul proiectului, se desfășoară activități în parteneriat cu OMS și Fundația Romanian Angel Appeal prin care beneficiază de un pachet de măsuri de asistență tehnică internațională și națională.
Printre obiective se numără consolidarea capacității României de a implementa strategii naționale, planuri de acțiune și programe naționale de sănătate, în special în domeniul bolilor transmisibile, inclusiv tuberculoza, elaborarea unei legislații care să asigure o acoperire universală a sănătății populațiilor-cheie, îmbunătățirea eficienței fondurilor publice pentru serviciile de sănătate prin reconstituirea modelului de îngrijire din spitale, bazat pe servicii ambulatorii și comunitare, îmbunătățirea rezultatelor tratamentului în rândul populațiilor vulnerabile, nedeservite, în situații de risc.
Tot în cadrul proiectului, Ministerul Sănătății desfășoară o colaborare cu organizații non-guvernamentale pentru servicii sociale de sprijin, precum cele de intervenție în stradă pentru persoane fără adăpost, persoane cu diferite adicții, victime ale violenței în familie, victime ale dezastrelor naturale. Apoi, derulează un amplu program de screening pentru tuberculoză la nivel național.
Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” care este axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar. Proiectul beneficiază de cofinanțare din fonduri europene nerambursabile în valoare de 63,3 milioane lei, la care se adaugă contribuția din bugetul Ministerului Sănătății, 975.000 lei și este coordonat de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.