Am intrat în posesia unei cărți-album superbe. Alcătuită meșteșugit din imagini și cuvinte de Diana Comșa Pop și Gabriel Motica. Din „Secrets of Transylvania”, apărută la Londra, răzbat o parte din frumusețile Transilvaniei. Cu o prefață semnată de Aura Woodward, fost director executiv al “Fundației Prince of Wales” din România. Cu imagini așa cum ne-a obișnuit Gabriel Motica, artist și ambasador al turismului local. O îmbinare imagine-cuvânt mai mult decât binevenită pentru receptarea unui spațiu insuficient cunoscut și care așteaptă să fie explorat.
Diana Comșa Pop locuiește în Anglia acum, dar s-a născut în Baia Mare. Ea n-a uitat spațiul în care a copilărit. Vacanțele la bunici, și din partea mamei (profesoara Mariana Pop) și din partea tatălui (ec. Ionel Pop), i-au prilejuit întâlnirea cu Mănăstireni și Durușa, motivul demersului scriitoricesc, pentru a reda obiceiuri, tradiții, mâncare tradițională, port, folclor, ilustrate pe măsură de Gabriel Motica.
′′Este timpul să ghidăm călătorii curioși către această bijuterie est-europeană, prin imagini vii, povești de primă mână și o explicație a tradițiilor și superstițiilor satului care ar putea deruta ochiul neinstruit „, spune Diana Pop Comșa, purtând cititorul și privitorul într-o călătorie prin peisajul, meșteșugurile și viața rurală a Transilvaniei.
Iar ideea prefeței, semnată de Aura Woodward, este un atuu în plus pentru cartea-album. Amândouă au copilărit în Apuseni, și duc cu ele amintiri și nostalgii trase la indigo despre priveliștile de poveste ale copilăriei. Dar „Secrets of Transylvania”, scrisă în limba engleză, este o carte nu doar despre trecut, ci mai degrabă despre felul în care Transilvania poate fi explorată în viitor. Cartea se află și în trei librării băimărene: „Mihai Eminescu”, „Nicolae Steinhardt” și „Petre Dulfu”.