Omul și mistrețul răspîndesc pesta

0
46

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș este îngrijorată de numărul mare de mistreți (morți și vînați) diagnosticați pozitiv cu virusul pestei porcine clasice. Ca urmare, îi roagă pe crescătorii de porci, fermieri și gospodari, să respecte normele elementare de biosecuritate.
Porcii să fie crescuți doar în spații îngrădite, astfel ca să nu intre în contact cu alți porci domestici, cu porcii mistreți din pădure, dar nici cu alți oameni, în afara crescătorului. Animalele să nu fie hrănite cu resturi alimentare ce conțin carne de porc sau de mistreț.
Scroafele și vierii să nu fie scoși din exploatație, în scopul montei cu vieri-scroafe din altă exploatație. În caz că un porc are semne de boală sau a pierit, este obligatoriu să fie chemat urgent medicul veterinar de la dispensarul comunal. Cadavrele de animale nu se îngroapă, ci trebuie neutralizate în unități autorizate. (În Maramureș, nu există incineratoare, deci cadavrele de animale se îngroapă.)
• Vînătorii sînt rugați să nu lase liberi cîinii gonaci după partida de vînătoare, pentru a nu veni în contact cu animalele împușcate. Carnea din carcasele de mistreț vînat va fi pusă în consum după efectuarea analizelor de laborator în direcția pestei și trichinelozei.
Specialiștii epidemiologi de la DSVSA cred că vectorii în transmiterea pestei porcine sînt oamenii și mistreții, dar deocamdată n-au prezentat nicio dovadă certă. Statul îi despăgubește pe proprietarii de porci pieriți din cauza pestei africane, dacă animalele au crotalii și dacă fermierul respectă măsurile de biosecuritate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.