Persoanele apte de muncă și care primesc ajutor social vor putea să primească acest drept încă 3 luni după ce se vor angaja, potrivit unei propuneri legislative ce a trecut tacit de Senat.
Propunerea legislativă, ce vizează modificarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat și a Legii 196/2016 privind venitul minim de incluziune, este considerată adoptată tacit la prima Cameră a Parlamentului, respectiv la Senat, deoarece n-a fost dezbătută și votată de senatori în termenul legal. Propunerea prevede că ajutorul social va fi acordat pe o perioadă de 3 luni, o singură dată pe an, membrului de familie care realizează venituri în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau a altei forme de angajare sau desfășoară activități independente ori agricole, înregistrând venituri până la nivelul salariului minim brut pe țară.
„Beneficiarii de ajutor social, apți de muncă, trebuie să muncească, să devină independenți de ajutorul de la stat, să își poată întreține familia. Amendamentul adus Legii 416/2011, prin care, dacă refuză un loc de muncă, aceștia nu mai primesc ajutorul social, a avut beneficiul așteptat, în sensul că a redus numărul de dosare de ajutoare de tip social cu circa 50.000. Următorul pas trebuie să fie integrarea pe piața muncii a acestor persoane. Fără un loc de muncă, aceste persoane rămân dependente de ajutoarele de la stat” – scriu, în nota de fundamentare, inițiatorii propunerii, printre care se află și Violeta Alexandru, fost ministru al muncii. Prevederile propunerii ar trebui să intre în vigoare de la începutul anului viitor.
De asemenea, inițiatorii propunerii urmăresc să îi facă pe asistenții sociali sau persoanele care se ocupă de asistența socială din cadrul primăriei să acorde mai multă atenție acestor persoane pentru a descoperi care sunt cauzele pentru care nu-și găsesc un loc de muncă.