Angajatorii maramureşeni apelează tot mai des în ultima perioadă la muncitorii din afara Uniunii Europene. Este soluţia găsită pentru a combate deficitul forţei de muncă înregistrat în mai multe domenii.
Ministerul Muncii a propus pentru anul 2022 un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admiși pe piață pentru a acoperi deficitul de forță de muncă înregistrat în domenii precum cel al construcțiilor de clădiri, de drumuri, în restaurante, transporturi rutiere, hoteluri, panificație etc.
Zeci de locuri de muncă din Maramureş sunt declarate vacante în mod repetat de angajatori pentru că nu se pot ocupa, din cauză că lipseşte foţa de muncă. Tot mai mulţi angajatori se plâng că nu mai au cu cine lucra. E vorba despre domenii precum fabricarea mobilei, HoReCa, drumuri. Din această cauză, patronii sunt decişi să lucreze cu muncitori străini. Aşa se face că în Maramureş au apărut angajaţi de diferite naţionalităţi: de la vietnamezi, chinezi până la sirieni sau marocani. De asemenea, există muncitori din Afganistan, Iran şi Egipt.
La Tribunalul Maramureş e cunoscut şi cazul avocatului care provine din Coasta de Fildeş.
O firmă din Baia Mare a anunţat că va lucra cu zeci de sri lankezi din cauză că nu mai face faţă producţiei cu actualul număr de salariaţi.
Datele oficiale indică faptul că pe parcursul acestui an, a crescut substanțial numărul de adeverințe solicitate de angajatorii români pentru încadrarea în muncă a străinilor.
La nivel naţional, în perioada ianuarie – august 2021, 6.518 de firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 83.338 locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă pe piața muncii din România, față de 4.135 firme pentru 49.200 de locuri de muncă disponibile, în aceeași perioadă a anului trecut.