Pentru Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, anul 2021 s-a dovedit a fi unul fructuos, din multe puncte de vedere: patrimoniul muzeal a sporit cu 30 de piese (22 recepționate prin donații, iar 8 prin achiziții), numărul de vizitatori la sediu a crescut cu 64%, iar veniturile proprii cu 110%, față de anul anterior, au fost organizate 9 expoziții temporare la sediu și în țară și 24 de evenimente culturale.
De asemenea, s-a implementat un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, iar activitatea în on-line și reflectarea în mass-media a fost una intensă.
Concert de Anul Nou, desfășurat în premieră la Mineralogie
Încă de la debutul anului, a fost pregătit pentru public un eveniment inedit, organizat în premieră, un concert de Anul Nou, desfășurat la sediul Muzeului de Mineralogie „Victor Gorduza”, intitulat ”Sărbătorim muzica”.
Pentru a celebra cei 45 de ani, de la deschiderea Secției de Științe Naturale (structură care a stat la baza înființării Muzeului de Mineralogie), din cadrul Muzeului Județean Maramureș, a fost organizată expoziția temporară ”Jubiliară 45”, vernisată online.
Expoziția a cuprins flori de mină, reviste, în care specialiștii Muzeului au scris articole și fotografii, ce au evidențiat activități culturale, organizate de Muzeu de-a lungul anilor.
Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Unul dintre cele mai importante proiecte desfășurate în anul 2021, de către Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza”, este reprezentat de proiectul ”În lumea celor fără cer”, proiect cofinanțat de către Administrația Fondului Cultural Național și care s-a desfășurat în perioada iunie-noiembrie 2021.
Proiectul s-a dorit a fi un demers profesionist de salvare a unei părți cât mai reprezentative a patrimoniului cultural imaterial, reprezentat de mărturiile diverselor persoane, ce au lucrat în minerit.
Produsele finale ale acestui proiect sunt reprezentate de: broșura/ ghidul de interviu, arhiva primară, constituită din înregistrări video și audio, 40 de DVD-uri, cu înregistrarea fiecărui interviu în parte și un film de 11 minute, postat pe rețelele de socializare).
Un alt eveniment notabil, din anul de curând încheiat, pentru Muzeul de Mineralogie, este reprezentat de obținerea, oficializată prin ordin de ministru, a reacreditării Muzeului, în luna aprilie, în urma depunerii, în acest scop, unei documentații extinse, la Ministerul Culturii.
Mai mulți vizitatori la Mineralogie
Comparativ cu anul anterior, când numărul vizitatorilor înregistrați a fost de 7.634, se poate observa o creștere considerabilă de 64%. Numărul de grupuri înregistrat în anul 2021 a fost de 136, o creștere considerabilă față de cele 31 de grupuri, care au vizitat Muzeul în 2020.
În anul 2021, numărul total al beneficiarilor activităților realizate de către Muzeul de Mineralogie a fost de 31.149, dintre care 12.772 vizitatori la sediu și 18.377 persoane care au vizitat expoziția itinerantă națională „Minerale și asociații minerale din România”, în patru din cele cinci locații din țară, în care aceasta a fost prezentă, respectiv „Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, Muzeul de Științele Naturii Roman, Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț și Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din Iași.