Prevenirea şi combaterea dăunătorilor la ceapă şi usturoi

0
63

Ceapa şi usturoiul, cultivate atât toamna, cât şi primăvara, sunt atacate de o serie de dăunători precum: Musca cepei – Delia antiqua, Musca usturoiului – Suillia lurida, Gărgăriţa cepei – Ceuthorrhynchus s., Gândacul roşu al cepei – Lilioceris merdigera, Tripsi – Thrips spp, Nematodul tulpinilor – Ditylenchus dipsaci.
Aceştia atacă speciile din familia Liliaceae, dar produc mari pagube la culturile de ceapă şi usturoi, contribuind la scăderea însemnată a producţiei. Tratamentele chimice se aplică ţinând seama de criteriul biologic, fenologic şi ecologic. Perioada optimă de tratament este de la 2 la 4 frunze – primul tratament.
Pentru prevenire şi combatere se foloseşte unul dintre produsele: Benevia – 0,75l/ha (musca cepei); Mospilan 20SP (Gazelle) – 0,025% (Trips); Faster 10 CE – 0,03% (Phoma lingam); Mavrik 2 F – 0,05% (Trips); Movento 100 SC – 0,75 litri/ha – planta să aibă 5 frunze (Trips).
Se pot folosi şi alte produse de protecţia plantelor, dar omologate. Pentru aderenţa soluţiei pe plante se adaugă un adjuvant, iar soluţia trebuie să ajungă şi la nivelul solului. Tratamentul se repetă după 10 – 12 zile, în funcţie de remanenţa produsului.
Atenţie: ceapa şi usturoiul verde, pentru consum curent, nu se tratează! De asemenea, se va respecta timpul de pauză până la recoltare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.