În Maramureș • Mii de copii au părinții plecați la muncă în străinătate

0
107

Părinții maramureșeni par să devină mai responsabili când vine vorba despre propriii copii. Cel puțin asta reiese din statisticile Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș (DGASPC) când vine vorba despre datele cu privire la copiii ce au părinți plecați la muncă în străinătate.
La finele trimestrului al doilea din acest an, se înregistrau mai puține familii plecate în străinătate și mai puțini copii rămași acasă în grija altor rude, în comparație cu perioada similară a anului trecut.
Oficialii DGASPC Maramureș precizează că rapoartele nu reflectă întreaga realitate, deoarece nu toate primăriile declară informațiile referitoare la părinții plecați la muncă în afara țării.
Potrivit DGASPC Maramureș, la finele lunii iunie 2022, în județ figurau oficial, 2.570 de copii care aveau părinții sau unul dintre părinți, în străinătate. Dintre aceștia, 1.730 au rămas acasă în grija unor rude până la gradul IV, iar 14 erau la rude până la gradul IV, cu măsură de protecție. Alți 2 copii erau plasați în centre de plasament, iar 824 se aflau în îngrijirea altor persoane sau familii, fără măsură de protecție.
Cei mai mulți sunt băieți, respectiv 1.397 și 1.173 sunt fete. De asemenea, o bună parte a minorilor era din categoria de vârstă 10-13 ani, adică 884 de copii, iar 830 au între 14 și 17 ani. De asemenea, 523 de copii au vârsta între 7 și 9 ani, 267 sunt cu vârsta între 3 și 6 ani, 52 sunt din categoria de vârstă 1 și 2 ani, iar 14 au sub un an.
Anul trecut, în aceeași perioadă, erau mai mulți copii cu părinții la muncă în străinătate, respectiv 2.836 de minori, iar familii maramureșene plecate în afara țării erau 2.132.
Raportarea nu este una completă, având în vedere că nu au fost transmise statisticile de la toate primăriile, ceea ce înseamnă că sunt mult mai mulți minori rămași acasă și familii ce au plecat să își facă un trai mai bun în alte colțuri ale lumii.
Totuși, la o primă vedere reiese că în Baia Mare sunt cei mai mulți copii care aveau părinții la muncă în străinătate, având în vedere că, numeric aici e și populația cea mai mare. Astfel, în Baia Mare, la finele lunii iunie, erau 577 de minori cu părinții plecați. Urmează Poienile de sub Munte cu 292 minori rămași acasă, Repedea – 109, Ruscova – 105, Baia Sprie – 101 și Rozavlea – 100.
La polul opus, se află Coroieni și Vima Mică – câte 2 copii care au părinții în străinătate, Cernești, Oarța de Jos – câte 3 minori, Coaș, Desești, Gârdani, Groși și Borșa – câte 4 copii.
Conform legislației, “părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligația de a notifica această intenție serviciului public de asistență socială din localitatea de domiciliu, cu minimum 40 de zile îna­inte de a părăsi țara. Notificarea va conține, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui, după caz”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.