• în Stremț și Bicaz, preșcolarii încă folosesc toaletele din curte •
Un nou an școlar, aceleași probleme. E ultima săptămână de pregătiri pentru anul școlar 2022-2023, iar din ședința de lucru organizată pe această temă – la care au participat premierul, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Educației, prefecții, structurile teritoriale MAI, inspectorii școlari generali și directorii direcțiilor de sănătate publică – reiese că multe dintre unitățile de învățământ din județul nostru se confruntă cu dificultăți înainte de start.
• lucrări de reabilitare în 38 de unități
Potrivit prefectului Rudolf Stauder, în 38 de unități de învățământ din Maramureș se desfășoară lucrări de reabilitare. În patru dintre acestea, elevii au fost relocați total, iar în alte trei unități de învățământ au fost relocați parțial. Dintre cele 187 unități de învățământ cu personalitate juridică, 73 nu dețin autorizație sanitară (39%), iar 56 nu au autorizație de securitate la incendiu (29%). În mediul rural, sunt două clădiri, grădinițe, care au toalete în curte (Stremț și Bicaz). În cadrul ședinței de lucru, prefectul Rudolf Stauder a mai subliniat faptul că au fost depuse, la nivelul județului, 56 de solicitări pentru desfășurarea cursurilor de învățământ în limba ucraineană pentru elevi strămutați din Ucraina. În același context, au fost înființate trei clase cu predare în limba ucraineană în municipiul Baia Mare și o clasă cu predare în limba ucraineană în municipiul Sighetu Marmației.
• în 13 unități, paza e asigurată de societăți specializate
Cât privește transportul școlar, în județ sunt 126 astfel de mijloace, dintre care șapte sunt nefuncționale. Vizavi de măsurile de ordine publică în proximitatea unităților de învățământ, acestea sunt asigurate de către efective de poliție, jandarmi și poliție locală (peste 400 de efective). Totodată, se asigură fluidizarea traficului rutier în zona unităților de învățământ de către polițiști, respectiv polițiști locali. În ceea ce privește asigurarea pazei, 69 unități de învățământ au pază proprie, 13 unități de învățământ au paza asigurată de către societăți specializate, iar la alte 62 unități de învățământ paza este mixtă (sisteme de pază audio-video și personal specializat), a mai precizat prefectul de Maramureș.
• la majoritatea disciplinelor, manualele școlare sunt deja în unitățile de învățământ
În cadrul ședinței de lucru, prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că, pentru pregătirea procesului didactic, sunt ocupate până acum 96% dintre posturi, manualele școlare la majoritatea disciplinelor sunt deja în unitățile de învățământ, iar unitățile educative au asigurate structurile de conducere, 80% din numărul de directori fiind selectați prin concurs. De asemenea, se efectuează pregătirea unităților de învățământ pentru iarnă, asigurarea energiei necesare și administrarea acestora pe perioada vacanțelor, astfel încât să poată continua lucrările de renovare și modernizare cât timp copiii nu sunt la clase. Premierul a mai cerut un plan de acțiune la nivelul Guvernului pentru ca toate unitățile de învățământ să aibă grupuri sanitare conforme și o soluție rapidă pentru rezolvarea problemelor legate de decontarea transportului elevilor.