• 1 din 2 născuți vii la adolescentele de 10-14 ani din UE se regăsește în România
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș organizează, pe toată durata lunii februarie, campania cu tema sănătatea reproducerii și sloganul ”Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”
Astfel, la nivel județean, se vor organiza evenimente de informare despre problematica sănătății reproducerii având drept scop împuternicirea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă.
”Campania urmărește să crească nivelul de informare despre utilizarea unor surse de informare corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și despre protejarea față de infecțiile transmisibile pe cale sexuală”, explică dr. Carmen Sima, director executiv DSP Maramureș.
Potrivit statisticilor, chiar dacă fenomenul sarcinii în rândul adolescentelor are tendința de a scădea la nivel european, în România, această tendință este mai puțin accentuată. În plus, aproximativ 44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani și 19% dintre cei provenind din mame cu vârsta între 15 și 19 ani, născuți în statele membre UE, au fost înregistrați în țara noastră.
Înainte de debutul vieții sexuale, adolescenții pot să se adreseze: unui medic din cabinetul de planificare familialǎ, medicului specialist obstetricǎ-ginecologie, medicului de familie, asistentului medical, asistentului medical școlar, asistentului medical comunitar, mediatorului sanitar.
La cabinetul de planificarea familială, adolescenții pot să beneficieze de: acces chiar şi fǎrǎ trimitere de la medicul de familie; informații şi fǎrǎ a fi însoțiți de pǎrinți, chiar dacǎ sunteți minor; consiliere gratuitǎ pentru alegerea unei metode contraceptive adecvate; recomandǎri pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexualǎ.
Campania este coordonată de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, și este implementată local de direcțiile de sănătate publică.