Retrospectiva și radiografia unei greve generale (III)

0
49

(continuare din nr. 10.095)

Greva generală din mai-iunie 2023, a patra din sistemul educațional de la Revoluția din 1989, rămâne memorabilă atât pentru durata ei, cât și pentru unitatea sindicaliștilor. În cele trei săptămâni, s-a ieșit în stradă, s-au cerut drepturi, s-a revendicat demnitate, s-au purtat negocieri. A fost o grevă a emoțiilor, a oamenilor care au trecut în mod accelerat de la neîncredere la empatie, de la neputință la entuziasm, de la furie la speranță. O retrospectivă, dar și o radiografie a acelor zile oferă, în cele ce urmează, prof. Ioana Petreuș, președintele Sindicatului Liber din Învă­ță­mânt Maramureș, organizație ce a bifat 83% grad de participare în Maramureș.

• “se încearcă prin manipulări și fake news-uri să se inducă ideea destructurării sindicatului”

Reporter: Cum s-a derulat această grevă în contextul dezinformării din rețelele sociale?
Prof. Ioana PETREUȘ: Sistemul de informare și comunicare ne-a ajutat mult în perioada grevei. Mă refer la email, telefon, Whats­App, Facebook, platformele online pentru ședințe.
A depins doar de liderul de zonă și de cel din școală ca informația să ajungă în timp real la membrul de sindicat din cel mai îndepărtat cătun. Erau zile când aveam câte patru ședințe online, nu conta ora sau că era sâmbătă, duminică sau sărbătoare legală.
Au fost zile tensionate pentru toată lumea. De la membri de sindicat la lideri naționali și negociatori. Multe tensiuni au fost alimentate de grupurile de socializare, unele dintre ele apărute peste noapte cu scopul de a dezinforma și manipula (uneori chiar le-a ieșit).
S-a creat o întreagă dezinformare legată de lista de revendicări, de exemplu. Ori revendicările au fost stabilite și asumate odată cu semnarea Referendumului, negociatorii neavând alt mandat decât ce s-a anunțat la acțiunile de protest și în momentul anunțării declanșării grevei.
Altă dezinformare a fost legată de trădarea liderilor și se transmiteau spre sfârșitul grevei informații precum orice școală poate decide soarta acesteia, lucru neadevărat deoarece, conform legii, doar federațiile pot hotărî continuarea sau suspendarea acesteia.
Și în prezent se încearcă prin manipulări și fake news-uri să se inducă ideea destructurării sindicatului, pentru a crea alte entități în defavoarea angajaților din sistemul educațional. Să nu cădem în asemenea capcane, să nu ne lăsăm confiscate reușitele obținute și să ținem sus stindardul demnității pe care cu atâta dârzenie tocmai l-am ridicat.

• peste 5,4 milioane de lei, obținute de SLI MM în instanță în 2022 și 2023

R.: SLI MM continuă lupta, dar, ca de obicei, în instanță. Ce drepturi salariale pot fi recuperate astfel?
Prof. I.P.: Pentru foarte mulți membri de sindicat, acesta a fost primul conflict de muncă național, prima grevă generală. Greva le-a arătat și celor care nu au citit Statutul sindicatului că sindicatul are și alt rol decât cel din zona programului social ori al recuperării drepturilor salariale în instanță.
Am învățat multe împreună în această perioadă despre noi ca membri, ca lideri, ca sindicat.
Vremurile s-au schimbat și noi trebuie să ținem pasul cu ele, dar până vom intra în normalitate, SLI MM continuă să recupereze în instanță drepturi salariale pentru membrii de sindicat.
Procesele aflate în lucru și pe rolul instanțelor vizează: indemnizația de hrană; indemnizația pentru doctorat; plata concediului de odihnă pentru plata cu ora; spor condiții vătămătoare; spor condiții practică pedagogică; naveta; contravaloare concediu de odihnă neefectuat; plata orelor de Educație fizică realizate de învățătorul clasei; indemnizație de instalare.
Reamintesc faptul că, în Maramureș, în urma sentințelor obținute de SLI MM, în anul 2022, s-a primit suma de 2.416.036 lei, iar în 2023, 3.033.015 lei.
Au fost membri de sindicat care au primit aproximativ 2.000 lei, în funcție de tranșa în plată.
Cei care fac obiectul acestor procese solicită SLI MM, prin intermediul liderilor, formularele necesare intentării procesului. (sfârșit)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.