Primim veste de la un cititor despre anume abuzuri asupra populației românești ce se petrec dincolo de graniță, în Maramureșul de peste Tisa, în Ucraina vecină și prietenă. Oricum, auzisem deja, din alte surse, situații similare.
Citim constant de abuzurile făcute de Rusia, cu încorporările forțate, cu trimiterea pe front a criminalilor în schimbul ștergerii pedepsei, cu companiile de atac făcute din soldați fugari, bețivi sau pedepsiți pentru insubordonare. Dar ce se întâmplă de cealaltă parte a tranșeelor? Aflăm că de un an încoace se fac încorporări forțate, se adună tinerii de pe stradă, din baruri, la limita celor 18 ani, se legitimează, li se completează pe loc ordine de încorporare și nu mai sunt lăsați să dea pe-acasă, ca să nu fugă. Direct în unități militare. Mai recent, primim de veste de la un român de-al nostru, ce are inclusiv buletin românesc, șofer de TIR. A fost luat cu forța de pe stradă, dus într-un spital, dezbrăcat, bătut, batjocorit, pregătit de trimis pe front fără discuții. Împreună cu alții. A reușit să mituiască un militar să-l lase să dea pe-acasă și… dus a fost. Acum stă cu teama ca familia lui să nu sufere pedepse sau răzbunări, îi așteaptă să vină încoace. Este român de peste Tisa, (și) cu cetățenie română, am văzut buletinul omului.
De unde se confirmă situația tristă a tinerilor din Ucraina. Pe de altă parte, nu putem să nu ne întrebăm… dacă tot suntem atât de buni vecini și prieteni, de ce nu își cer/ primesc înapoi proprii cetățeni care stau prin hoteluri și în chirii aici, să plece să participe la efortul de război? N-au fugit din armată, ci înainte, oficial nu sunt dezertori. Cum poliția de frontieră ucraineană arestează zilnic 20 de fugari, Volodimir Zelenski a ordonat verificarea tuturor certificatelor medicale pentru scutirea de armată, eliberate după 24 februarie 2022. Kievul ar vrea și extrădarea bărbaților eligibili pentru armată, care au fugit în străinătate. Lista bărbaților care sunt scutiți de serviciul militar și au voie oficial să părăsească Ucraina conține sportivi, angajați ai Căilor Ferate, navigatorii, persoane cu dizabilități, însoțitorii persoanelor cu dizabilități, tații singuri sau cei care au în întreținere copii cu handicap sau cel puțin trei copii minori, bărbați care au în grijă rude cu dizabilități. Pe listă se aflau și studenții care și-au început studiile în străinătate înainte de invazie.
Însă, din cauza corupției, a apărut traficul de documente false de admitere, care atestau înscrierea în instituțiile de învățământ din afara Ucrainei. Drept urmare, din septembrie 2022, studenților ucraineni care studiază în universități străine li s-a interzis părăsirea Ucrainei pe perioada legii marțiale.
“Polițiștii de frontieră au arestat aproximativ 14.600 de persoane care doreau să părăsească Ucraina în mod ilegal și 6.200 au fost prinși cu permise de ieșire false” – a declarat Andrii Demchenko, purtătorul de cuvânt al poliției de Frontieră.
Potrivit Eurostat, peste 650.000 de bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani sunt înregistrați ca refugiați în cele 27 de țări din UE și în Norvegia, Elveția și Liechtenstein. Statistic, cei mai mulți sunt în Polonia și Germania. Aproape 5.000 de bărbați ucraineni vor protecția României…” – scrie site-ul defapt.ro.
În 2022, 4.965 cetățeni ucraineni au fost depistați în trecere/ tentativă de trecere ilegală a frontierei pe sensul de intrare în România. Potrivit unor cifre neoficiale ucrainene, 90 de bărbați ar fi murit în ultimele 15 luni în timpul tranzitului către România – fie înecați în Tisa, fie înghețați în munți.
Săptămâna trecută, David Arakhamia, liderul parlamentar a partidului de guvernare, a declarat că Ucraina ar trebui să ceară extrădarea bărbaților de vârstă militară care au părăsit ilegal Ucraina pentru a scăpa de mobilizare, dar pentru a duce înapoi oamenii care au fugit de mobilizarea în armată, Kievul va trebui să emită un mandat internațional de arestare pentru fiecare bărbat în parte.