Credincioșii catolici din Maramureș au posibilitatea de a obține indulgența plenară până la data de 2 februarie 2024. Aceasta poate fi obținută prin rugăciunea desfășurată în fața unei iesle dintr-o biserică franciscană.
O indulgență plenară este un har acordat de Biserica Catolică prin meritele lui Isus Cristos, ale Mariei și ale tuturor sfinților pentru a înlătura pedeapsa vremelnică datorată păcatului. Indulgența curăță o persoană de toate pedepsele vremelnice datorate păcatului. Cu toate acestea, ea trebuie să fie întotdeauna însoțită de o detașare deplină de păcat.
„Vorbim despre o indulgență care își are rădăcinile în secolul al treilea, este un har acordat de Biserica Catolică pentru înlăturarea păcatelor. Important de reținut este că ea trebuie să fie însoțită de următoarele condiții: detașarea de orice păcat, spovada, Împărtășania și rugăciunea. Mărturisirea și primirea Euharistiei pot avea loc până la aproximativ 20 de zile înainte sau după actul săvârșit pentru a primi indulgența plenară”, explică părintele Eugen Giurgică, guardianul conventului Fraților Franciscani Capucini de la Sighetu Marmației.
Astfel de indulgențe se acordă cu diferite ocazii, iar de data aceasta este prilejuită de sărbătorirea celei de-a 800-a aniversări a aprobării Regulii Sfântului Francisc (1223).
Indulgență plenară se acordă credincioșilor care se vor ruga în fața unei iesle într-o biserică franciscană. În Maramureș, credincioșii pot găsi un astfel de spațiu prielnic la Ordinul Fraților Minori Capucini, la Conventul „Sf. Francisc de Assisi” situat pe str. Alexandru Ivasiuc nr. 19 din Sighetu Marmației.
Prezența fraților capucini la Sighetu Marmației își află începutul odată cu sosirea pr. Filippo Aliani, un frate capucin din Provincia Emilia Romagna, în urmă cu șase ani.
Având ca scop principal activitatea socială, pe lângă convent s-a dezvoltat și Oratoriul “Sfântul Francisc”, care își propune educarea tinerilor și a copiilor din cadrul Grupului “Speranța”, și implicarea lor în diferitele activități socio-caritative.