Din Sinaxar • Sfinți români, sărbătoriți în săptămâna 8-14 aprilie

0
90

În 11 aprilie, este sărbătorit Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. În anul 1807 a intrat în nevoința călugărească la Mănăstirea Cernica, sub ascultarea cuviosului stareț, arhimandritul Timotei. Fiind chemat și propus de câteva ori să fie mitropolit al Țării Românești, Sfântul Calinic, din marea lui smerenie, nu a primit. Dar un om vrăjmaș din preajma sa, îndemnat de zavistnici, i-a dat otravă. Pe când marele stareț al Cernicăi zăcea pe patul de moarte, s-a rugat lui Dumnezeu, zicând: „Doamne, Dumnezeul mântuirii mele, nu credeam și nu doream să mor otrăvit”. Atunci, în umbra nopții, un glas de taină i-a răspuns: „Nu vei muri de otravă! Scoală-te și fii sănătos, că nu după mult timp vei fi episcop la Râmnicu Vâlcea, unde vei îndrepta Biserica și clerul care este în decădere”.
În 14 septembrie 1850, Sfântul Calinic a fost ales episcop la Râmnicu Vâlcea. S-a mutat la cereștile locașuri, în ceata Sfinților Părinți purtători de Dumnezeu, la 11 aprilie, 1868. Canonizarea Sfântului Ierarh Calinic s-a făcut la 20 octombrie, 1955, sub Patriarhul Justinian al României.
Sfântul Sava de la Buzău este sărbătorit în 12 aprilie. S-a născut în anul 334, în părțile Buzăului, în vremea când această parte a țării era stăpânită de goți. Sfântul Sava îndemna pe creștini să nu jertfească idolilor și să nu mănânce din cărnurile jertfite, deoarece aceasta însemna tăgăduirea credinței în Hristos. Înainte de Paștele anului 372, Sfântul Sava a vrut să meargă în alt sat pentru sfintele slujbe, dar un înger al Domnului i s-a arătat și i-a spus să se întoarcă în satul său, pregătindu-l pentru mucenicie. La puțină vreme după aceasta, Sfântul, mărturisind că este creștin, a fost prins de goții păgâni și supus la chinuri pentru a se lepăda de credința în Hristos. A rămas statornic în credință, săvârșindu-se în ziua de 12 aprilie a anului 372.
Sfântul Pahomie (14 aprilie) s-a născut în satul Gledin din ținutul Bistriței-Năsăud, în jurul anului 1660, primind la botez numele Petru. Sfântului Pahomie i-a plăcut să scrie și să citească și a căutat să cultive această dragoste și în sufletul ucenicilor săi. Mărturie despre aceasta dau cărțile primite sau cumpărate de el, față de care a arătat o grijă deosebită. „Cetește cuvintele cu minte deșteaptă și cu candela și vei pricepe tainele lui Dumnezeu toate. Las(ă)te de toate relele” nota el pe Cheia înțelesului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.