În Maramureș este în derulare Programul național de cadastru și carte funciară, cu finanțare din fondurile proprii ale agenției și din fonduri europene. Prin acesta se intenționează cadastrarea gratuită a proprietăților pentru cetățeni.
La capitolul cadastrare integrală a unităților administrativ-teritoriale, există la ora actuală 12 UAT-uri în județ în diverse stadii. Dacă în unele treaba merge bine, în altele, nu prea.
“Comuna Dumbrăvița este cadastrată în întregime, cu circa 12.000 de imobile și 2.295 de contestații și suntem aici în etapa de rezolvare a contestațiilor. Avem circa 70% contestații rezolvate, rămânând 30% contestații de rezolvat. A mers și merge foarte greu din cauză că firma nu și-a făcut treaba foarte bine și erorile pe care le-au făcut nu s-au putut vedea decât în etapa de contestare. Asta pentru că în etapa inițială de verificare, la imobil au atașat un proprietar. Abia în etapa de contestații s-a văzut că imobilul nu are același proprietar, ci proprietarul era diferit, iar imoabilul nu era situat acolo, ci era altundeva, astfel încât avem un sat din cadrul comunei Dumbrăvița în care chiar trebuie refăcute măsurători în întregime. Noi am verificat înregistrările inițial, dar greșelile nu se pot vedea decât în perioada de contestații. Din păcate, asta este calitatea lor, ce pot să spun altceva”, a explicat dr. ing. Ovidiu Ștefan, directorul Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Maramureș.
Au si abuzat coruptii din primarie si au facut favoruri ilegale tovarasilor lor